Зелена агенда

Како је НИС из нафтне компаније прерастао у енергетски холдинг

Нафтна индустрија једна је од оних на коју је усмерена пажња јавности када је реч о заштити животне средине. Због тога нафташи широм света спроводе различите програме како би смањили емисије штетних гасова, али и раде на пројектима добијања енергије из обновљивих извора. Највећа европска нафтна компанија „Шел“ представила је недавно планове за додатно смањење емисија угљен-диоксида и употребу нових, еколошки прихватљивијих технологија. „Тотал“ је најавио улагања у највећу локацију у Француској за производњу „зеленог“ водоника, што би требало да редукује емисију од око 15.000 тона угљен-диоксида годишње. БП годинама развија различите зелене технологије.

ПРОГРАМ КОГЕНЕРАЦИЈЕ Када је реч о Србији, највећа домаћа нафтна компанија НИС већ готово деценију спроводи своју зелену агенду. Тако је НИС 2012. године, у складу са стратегијом прерастања из нафтне компаније у енергетски холдинг, почео ширење пословања у области електрогенерације. Нафтна индустрија Србије своје пословање константно усклађује са заштитом животне средине, у складу с принципима елиминације узрочника климатских промена, и на тај начин спроводи своју „зелену агенду“.
Програм когенерације НИС реализује од 2013. године и до сада су на осам локација у Србији изграђене мале електране, чија је укупна максимална снага 14 МW. У овим електранама НИС од гаса који је због лошег квалитета раније спаљиван на бакљи, сада производи топлотну и електричну енергију. У ове мини гасне електране уложено је више од 20 милиона евра.
Као енергетски холдинг, НИС не само у Србији већ и у Румунији производи електричну енергију. У Румунији је започео с експерименталном производњом електричне енергије из гаса у бушотини Жомбољ. Ово је први еколошки пројекат који НИС реализује ван граница Србије.
Ипак, највећи и најважнији пројекат НИС-а у области електроенергетике у овом тренутку је изградња ТЕ-ТО Панчево, електране коју гради у сарадњи с руском компанијом „Газпром енергохолдинг“. Вредност инвестиције је око 180 милиона евра, а инсталисани капацитет је до 200 МW. У новој електрани производиће се топлотна енергија за потребе Рафинерије нафте Панчево, док ће произведена електрична енергија бити усмерена у енергетски систем Србије.

ЕКОЛОШКА КОМПОНЕНТА Поред тога, НИС је код Елемира 2016. године пустио у рад Аминско постројење у које је уложено више од 30 милиона евра. Осим позитивног бизнис ефекта, овај пројекат има и значајну еколошку компоненту, јер је начин прераде у овом постројењу такав да у потпуности спречава доспевање угљен-диоксида у атмосферу и самим тим доприноси смањењу ефекта „стаклене баште“.
Такође, крајем прошле године, НИС је завршио пројекат Дубока прерада, којим се унапређује рад Рафинерије нафте у Панчеву и њени финални продукти испуњавају строге еколошке критеријуме. Улагање веће од 300 милиона евра омогућило је Рафинерији нафте Панчево да постане једна од водећих рафинерија у овом делу Европе.
Из НИС-а кажу да заштита животне средине и значајна улагања у еколошке пројекте остају приоритет у раду компаније када је реч о Рафинерији Панчево, али и у осталим сегментима пословања.
„На то нас и обавезује и ИППЦ дозвола коју је као прво енергетско постројење у Србији добила управо панчевачка рафинерија 2017. године, а којом се потврђује да је производни процес у потпуности усаглашен с европским и домаћим прописима заштите животне средине. Такође, приоритет су и улагања у пројекте повећања енергетске ефикасности постројења у Панчеву“, наводе из ове компаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *