Zelena agenda

Kako je NIS iz naftne kompanije prerastao u energetski holding

Naftna industrija jedna je od onih na koju je usmerena pažnja javnosti kada je reč o zaštiti životne sredine. Zbog toga naftaši širom sveta sprovode različite programe kako bi smanjili emisije štetnih gasova, ali i rade na projektima dobijanja energije iz obnovljivih izvora. Najveća evropska naftna kompanija „Šel“ predstavila je nedavno planove za dodatno smanjenje emisija ugljen-dioksida i upotrebu novih, ekološki prihvatljivijih tehnologija. „Total“ je najavio ulaganja u najveću lokaciju u Francuskoj za proizvodnju „zelenog“ vodonika, što bi trebalo da redukuje emisiju od oko 15.000 tona ugljen-dioksida godišnje. BP godinama razvija različite zelene tehnologije.

PROGRAM KOGENERACIJE Kada je reč o Srbiji, najveća domaća naftna kompanija NIS već gotovo deceniju sprovodi svoju zelenu agendu. Tako je NIS 2012. godine, u skladu sa strategijom prerastanja iz naftne kompanije u energetski holding, počeo širenje poslovanja u oblasti elektrogeneracije. Naftna industrija Srbije svoje poslovanje konstantno usklađuje sa zaštitom životne sredine, u skladu s principima eliminacije uzročnika klimatskih promena, i na taj način sprovodi svoju „zelenu agendu“.
Program kogeneracije NIS realizuje od 2013. godine i do sada su na osam lokacija u Srbiji izgrađene male elektrane, čija je ukupna maksimalna snaga 14 MW. U ovim elektranama NIS od gasa koji je zbog lošeg kvaliteta ranije spaljivan na baklji, sada proizvodi toplotnu i električnu energiju. U ove mini gasne elektrane uloženo je više od 20 miliona evra.
Kao energetski holding, NIS ne samo u Srbiji već i u Rumuniji proizvodi električnu energiju. U Rumuniji je započeo s eksperimentalnom proizvodnjom električne energije iz gasa u bušotini Žombolj. Ovo je prvi ekološki projekat koji NIS realizuje van granica Srbije.
Ipak, najveći i najvažniji projekat NIS-a u oblasti elektroenergetike u ovom trenutku je izgradnja TE-TO Pančevo, elektrane koju gradi u saradnji s ruskom kompanijom „Gazprom energoholding“. Vrednost investicije je oko 180 miliona evra, a instalisani kapacitet je do 200 MW. U novoj elektrani proizvodiće se toplotna energija za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će proizvedena električna energija biti usmerena u energetski sistem Srbije.

EKOLOŠKA KOMPONENTA Pored toga, NIS je kod Elemira 2016. godine pustio u rad Aminsko postrojenje u koje je uloženo više od 30 miliona evra. Osim pozitivnog biznis efekta, ovaj projekat ima i značajnu ekološku komponentu, jer je način prerade u ovom postrojenju takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu i samim tim doprinosi smanjenju efekta „staklene bašte“.
Takođe, krajem prošle godine, NIS je završio projekat Duboka prerada, kojim se unapređuje rad Rafinerije nafte u Pančevu i njeni finalni produkti ispunjavaju stroge ekološke kriterijume. Ulaganje veće od 300 miliona evra omogućilo je Rafineriji nafte Pančevo da postane jedna od vodećih rafinerija u ovom delu Evrope.
Iz NIS-a kažu da zaštita životne sredine i značajna ulaganja u ekološke projekte ostaju prioritet u radu kompanije kada je reč o Rafineriji Pančevo, ali i u ostalim segmentima poslovanja.
„Na to nas i obavezuje i IPPC dozvola koju je kao prvo energetsko postrojenje u Srbiji dobila upravo pančevačka rafinerija 2017. godine, a kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u potpunosti usaglašen s evropskim i domaćim propisima zaštite životne sredine. Takođe, prioritet su i ulaganja u projekte povećanja energetske efikasnosti postrojenja u Pančevu“, navode iz ove kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *