ОДБАЧЕНО ОЗАКОЊЕЊЕ ЕУГЕНИКЕ

ФРАНЦУСКА И ТРАНСХУМАНИЗАМ

Онога дана када је, као коначан симбол победе Француске револуције, на олтар Катедрале Нотр Дам устоличена „богиња Разума“, чија персонификација је била локална проститутка, француско друштво је исцртало обрисе своје судбине. Обрисе исцртане новим предлогом закона о биоетици, који показује како изгледа један антропоцентрични, дехристијанизовани и материјалистички свет у којем, након Бога, све мање места има и за човека

Први пут донет 1994. године, закон који за свој ratio legis има дефинисање фундаменталних питања у вези са човеком, његовом природом и односом према рађању, абортусу, вештачкој интелигенцији итд., замишљен је као пропис који неће бити коначан, већ је тада усвојен као законодавни оквир подложан обавезним ревизијама на неколико година. С обзиром на значај питања које регулише, за овај закон је био предвиђен посебан легислативни процес, па је тако 2011. године у склопу редовне ревизије дефинисано да свака следећа измена закона мора проћи кроз „Јавни форум“, институције установљене још у времену Француске револуције, чији је циљ обезбеђивање активног учешћа француских грађана у процесу доношења одлука од којих зависи у ком правцу ће се кретати друштво.
Као последица тог обавезујућег правила 2018. године француски Национални саветодавни етички комитет за здравље и животне науке, у Француској познатији под акронимом ЦЦНЕ, издао је мишљење број 129 под називом „Допринос ЦЦНЕ-а ревизији закона о биоетици“, са револуционарним и контроверзним предлогом да, између осталог, период у којем је дозвољен абортус буде продужен на целокупно време трајања трудноће, уместо досадашњег ограничења на 12. недељу старости плода, уз либерализацију разлога за насилни прекид трудноће, тако да се као услов сада захтева само „психичка узнемиреност мајке“.
Поред тога, наведено мишљење је подразумевало и промену законодавства у делу који се односи на третман ембриона, тј. на могућност да узгајање и складиштење зигота више не буде спровођено у оквиру државних институција, већ да се та делатност омогући и приватним компанијама. Овакво законодавно решење виђено је као увођење „тржишта ембриона“ на мала врата, у којем се људи претварају у генетски материјал, сировину и хормоне, чија ће једина функција бити да задовоље потребе „генетске пијаце“ и омогуће генетски инжењеринг, односно да учествују у постапокалиптичном сценарију у којем ће део стварности бити и стварање нових људских бића из каталога.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.