Музичка мапа Србије у Лондону

По тринаести пут у Лондону се од 27. јануара одржава Месец Србије у Великој Британији, сада виртуелно због пандемије, што не умањује разноврсност и значај програма који се могу пратити из целог света

Организатор Месеца Србије у Великој Британији је Српски савет Велике Британије (Serbian council of GB) основан 2004. године као независна, непрофитна и аполитична организација која промовише интересе српске дијаспоре кроз сарадњу са српским заједницама у свету, промоцијом успешних односа између српске заједнице и британског друштва, подижући свест о српској култури и наслеђу у обе заједнице. У оквиру Serbian Month in Great Britain ове године је на самом почетку промовисан каталог Британски Срби, виртуелно одржана Светосавска академија, а приређена је и ексклузивна виртуелна тура обилажења Храма Светог Саве у Београду (отац Драган Совљански). Истог дана моглa се пратити церемонија посвећена Дану Холокауста у организацији Jasenovac & Holocaust Foundation. У богатом месечном програму издваја се велики интервју с нашом композиторком Вером Миланковић која је преко онлајн ЗУМ платформе представила своје збирке Музичка мапа Србије и Српски духовни календар. Kао суорганизатор се појавило непрофитно музичко удружење Around the Globe Music & Arts које су основале Марина Петров и Маја Момчиловић Џордан, наше пијанисткиње са сталним боравком у Енглеској. Циљ удружења је промоција савремене и класичне музике из целог света, на фестивалима и клавирским такмичењима који су отворени за млађе али и формиране пијанисте различитих нивоа, укључујући професионалце. Не постоји старосна граница, а категорије представљају различите музичке жанрове, укључујући класику, савремену музику и џез. Маја је иначе програмски директор Месеца Србије у Великој Британији, као и секретар Српског савета, а Марина је специјализована за посебну технику којом се покушавају спречити професионалне повредe пијаниста (било би добро да је из наше ЕПТЕ, са ФМУ или других музичких факултета позову да одржи неки семинар или радионицу, што се сигурно неће десити. Mожда сигурно.).
Музичку мапу Србије Верe Миланковић чине 23 композиције за клавир инспирисане српским народним вокалним песмама и духовном традицијом. Ауторка их је изабрала после дугог процеса одабира од преко 400 оригиналних народних песама које је вредно сакупљао етномузиколог Миодраг Васиљевић. Премијерно је збирка изведена у Америци на Монтгомери колеџу, где је Вера Миланковић одржала неколико предавања о српској музици, музичку радионицу, као и концерт својих композиција за клавир. У Српском духовном календару су oдабрани химнографски текстови исказани кроз традиционалне напеве српског појања. Kомпозиције из обе збирке извођене су у различитим аранжманима и саставима, од соло клавира, чембала с перкусијама (Смиљка Исаковић и Андрија Сагић), камерних мањих и већих састава до мешовитих хорова. Овом приликом ауторка је илустровала причу свирајући своје композиције на клавиру, као што приличи тако свестраном композитору и музичару. Најлепша ми је нумера Недо, бела Недо са Косова, коју често свирам на бис и која увек изазове невероватне емоције код публике. Интервју је обухватио и теме музичког образовања код нас и у Британији, о чему је Вера Миланковић више него квалификована да говори као редовни професор на ФМУ, али и оснивач и директор Педагошког форума, међународног годишњег симпозијума професионалаца и педагога из области музике и позоришта. Радознала по природи, безболно је увела нове предмете на ФМУ, пре свега мјузикл, чиме је освежила курикулум факултета и обрадовала своје студенте.
Осим импресивног интервјуа наше композиторке, на програму Месеца Србије су предавања (психолог Жарко Требјешанин о носталгији и психолошком утицају ковида, др Драгана Лазаревић о српском наслеђу у опасности итд.), концерти и мултимедијална подсећања на српски идентитет у Британији, Србији и свету. Месец Србије у Великој Британији с много ентузијазма и мало средстава обавља просветитељску мисију, на коју би се могли угледати многи организатори у култури код нас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *