Јахање апокалипсе

Мадлен Олбрајт и Соња БисеркоМадлен Олбрајт и Соња Бисерко поново се налазе на заједничком задатку. А то значи да „гнусни Срби“ пред собом немају много избора, већ само онај прави поново се налазе на заједничком задатку. А то значи да „гнусни Срби“ пред собом немају много избора, већ само онај прави

Да није било свег оног мукотрпног процеса губљења илузија о нашим пријатељима и партнерима – управо оних илузија које су употпуњене признањем тадашњег Врховног савезничког заповедника Европе и команданта Европске команде Сједињених Држава, генерала Кертиса Скапаротија, да њему и његовим заповедницима проблем представља „Србија као држава, али и српски народ на Балкану“ – лакомислено бисмо пали у опасно искушење да, као параноидно или саморекламерско, одбацимо упозорење Милорада Додика.
„Општи је напад на Србе. Напади долазе из Америке и из Европе. На тапету је Србија, српски народ, Вучић, на тапету је и Република Српска и сви ми који представљамо Републику Српску,“ рекао је српски члан Председништва Босне и Херцеговине овог понедељка, уочи својих састанака са председником Србије Александром Вучићем и са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим.[restrict] Али нема места споменутом искушењу да се понадамо да је само реч о Додиковој параноји или макар о политикантском заклањању иза распаљивања патриотских осећања. А за то су се побринули баш они који нас – све заједно, српски народ – и стављају на тај тапет о коме Додик говори.

ПРОФИТЕРИ И ЗЛОЧИНЦИ Није се, наиме, још Џозеф Бајден поштено ни уселио у Белу кућу – тамо се ионако усељава непоштено, али то је нека друга прича – а већ смо добили прилику да схватимо колико су нам заправо пријале ове четири године Доналда Трампа; зато што смо доживели заслужени одмор од свих оних злих, гнусних људи који су нам предуго кројили животе, као што је Мадлен Олбрајт.
А она је зла – и стога одвратна, није ли то природна реакција на зло – зато што је ратни злочинац и ратни профитер. Речју, скуп оног најгорег што је људски дух у стању да произведе.
Не зато што је Србе она назвала гнуснима, илити одвратнима (енг. disgusting Serbs).
И не само зато што се здушно залагала и, штавише, што је организовала незаконито бомбардовање и комадање наше земље.
Већ (и) зато што је и сама признала да је ратни злочинац. Тако што је у камеру Си-Би-Еса, када је око тога упитана, одговорила да је смрт пет стотина хиљада ирачке деце (пола милиона деце, можете ли то да замислите) била „цена коју је вредело платити“ за остварење њених циљева. Какви год ти циљеви били.
Док ју је као (после)ратну профитерку, има ли беднијег позива од таквог, у моралном смислу, разуме се, описао „Њујорк тајмс“ у свом тексту од 11. децембра 2012 („Тај судар на пословним вратима Косова? Повратак америчких хероја“) у коме открива како је једно од тамошњих „највећих и најбогатијих предузећа, државна телекомуникациона компанија“ ПТК од „’Олбрајт капитал менаџмента’, који је основала гђа Олбрајт“, добила понуду за куповину 75 одсто акција. И то док је сестринска компанија, „Олбрајт Стоунбриџ груп“, у власништву дела акција „ПТК-овог јединог конкурента, приватне компаније ИПКО“. А „гђа Олбрајт постала је 2004. године специјални саветник председника борда ИПКО-а Акана Исмаилија, који је данас амбасадор Косова у Сједињеним Државама“.
Речју, корупција од које смрди до неба.
При чему, истини за вољу, кад се већ дотакосмо овог питања, а и да не буде недоумица око особина тих људи с којима имамо посла, не треба само Мадлен Олбрајт, ту пословну сарадницу Џејкоба Ротшилда и Џорџа Сороша („Хелиос тауерс Африка“), осуђивати због бедног ратног профитерства које заслужује презир. Уосталом, као и сви који су њене сорте. Опет „Њујорк тајмс“: „Толико много америчких званичника вратило се на Косово због бизниса – угаљ или телекомуникације, или ради лобирања и других унисних уговора с владом – да је тешко спречити их да се не сударе… Међу њима је и Весли Кларк, пензионисани амерички генерал и некадашњи врховни савезнички командант НАТО снага у Европи (…) и председник канадске енергетске компаније ’Енвидити’ која настоји да истражи косовске залихе лигнита и да произведе синтетичко гориво.“ Штавише, и даље „Њујорк тајмс“, „Косово није једина држава (наш курзив, наравно – прим. аут.) у коју су се бивши званичници вратили да би водили неки посао – Ирак је још један пример“.

САВЕТОВАЊЕ У ВАШИНГТОНУ Елем, то лице зла у обличју Мадлен Олбрајт, као они грозни јахачи Апокалипсе, вратило нам се, с Бајденом, прошлог уторка преко видео-линка кроз који се бивша државна секретарка обратила Комитету за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса, на саслушању експерата организованом да би се чуле њихове препоруке за балканску политику долазеће администрације.
Била је то парада лицемерја од кога се диже коса на глави, а како и да се не стресемо од језе кад је том приликом Мадлен Олбрајт нашла да прича о корупцији као нашем великом проблему – „Морамо да нападнемо раширену корупцију која обогаљује политичке институције и поткопава владавину права широм региона“ – а видесмо колико је она сама гадљива на ту врсту делатности. Из чега и извлачимо закључак да борба против корупције није сама себи циљ, нити им је циљ да нама буде боље јер су нам помогли да се обрачунамо с корупцијом, већ им је то згодно средство за обрачун с противницима.
Но важнија од ове била је њена препорука новој администрацији да се обрачуна с руским и кинеским утицајем на Западном Балкану. А то ће учинити тако што ће се обрачунати са српским фактором на Западном Балкану. Преноси америчка „Слободна Европа“: „Експерти су рекли да би Бајден требало да натера Вучића да призна Косово, да оконча војну сарадњу са Русијом, и да поправи стање демократије унутар земље ако Србија жели да се прикључи западним институцијама.“
Још прецизнију формулацију употребио је још један од консултованих експерата, то јест профитера на нашем случају, бошњачки и албански лобиста а у остатку свог слободног времена професор на „Џонс Хопкинс“ универзитету Данијел Сервер: „Посао још није обављен. Преостали су проблеми између Србије и Косова, као и унутар Босне и Херцеговине, где је Србија такође фактор.“
Лепо Додик рече да су Срби на тапету, и са ове и са оне стране Дрине. Српски народ на Балкану, како је то прецизно дефинисао и онај генерал Скапароти.
У најкраћем, да не дужимо а и верујте да их је било довољно мучно слушати па ћемо сад само препричати њихове препоруке, идеја ових експерата је да нам у наредном периоду ураде оно што нису стигли, или могли, да нам ураде ни када су били много јачи а ми далеко слабији.
Што се појединости тиче, то значи да треба да се – Серверовим речима – „комплетира косовска државност“, и то српским признањем и разменом амбасадора, или барем уласком Косова у Уједињене нације које ће додуше „захтевати да Американци убеде Русију и Кину да не уложе вето“.
Даље, то значи и да Босну и Херцеговину, 25 година после Дејтона, треба преуредити тако да „кантони и ентитети, као и етнички ветои и рестрикције, нестану“. А то значи укидање дејтонске Републике Српске: „Босна неће бити базирана на етничкој подели моћи, већ на већини грађана која бира своје представнике.“
И то је визија коју је Бајден већ усвојио. Што може ових дана да се наслути из његове поруке поводом четврт века Дејтона, у којој се наводи да „остаје недовршен посао на промоцији (…) функционалне, мултиетничке Босне и Херцеговине“, те да је потребно начинити „тешке али неопходне кораке да се направи потпуно функционална БиХ за све њене грађане“.
Најзад, што се Србије тиче, потребно је њено „преусмеравање“, препоручили су Сервер и остале колеге експерти: „Председник Трамп дозволио је председнику Вучићу (…) да промовише пансрпске амбиције које дестабилизују Босну, Косово и Црну Гору. Бајденова администрација мора да заоштри однос с Београдом… Ако Вучић настави да преферира аутократију и усаглашавање с Русијом и Кином, Европљани и Американци мораће да сачекају дан у коме ће се Србија посветити стварној демократији код куће и бољим односима са својим суседима.“
При чему ће ово заоштравање курса према Србији и Србима, најавио је такође Сервер, предводити управо Мадлен Олбрајт: „Није важно шта Срби мисле о томе да Мадлен Олбрајт буде укључена. Она ће бити укључена. Бивша је државна секретарка и важна је струја, не толико у Демократској странци, већ у мислећем демократском свету, делу демократског света који мисли о спољној политици.“
ПОРУКЕ СОЊЕ БИСЕРКО Важан део вашингтонских препорука односио се и на неопходност оживљавања и интензивирања сарадње Сједињених Држава и Европске уније на овим антисрпским основама. Сервер, у закључку: „Председник Бајден имаће веће проблеме од Балкана. Али мало је региона који нуде бољу могућност профита. Сарађујући са Европљанима, САД могу да очувају суверенитет и територијални интегритет два потенцијална савезника – Косова и Босне – и да помогну Србији да побегне од свог наслеђа аутократије и рата.“
И заиста може да се наслути да ће своје поремећене односе трансатлантски савезници покушати да залече преко наших леђа, јер ту међу њима нема битних неслагања а и жртва се ионако захтева само од Србије. Тако да у том смислу у наредном периоду збиља треба очекивати појачавање њиховог заједничког притиска.
А да је он већ почео да се остварује, у мери у којој данас уопште може да се оствари, а то је много мање него јуче и више него што ће моћи сутра, имајмо и то у виду увек, сугерише изненадно повампирење Соње Бисерко, и то на интернет-страни немачког државног Радија „Дојче веле“. „Република Српска као ратни плен од којег Србија не одустаје“, оптужује она предвидљиво. И у истом тону шовинистичке мржње према Србима, а практично углас са Данијелом Сервером и Мадлен Олбрајт, претећи саопштава како њихов посао није завршен а на путу му стоји Србија која „није затворила српско питање. Водећа српска елита сматра да ће оно бити ’затворено’ тек ’српским ослобођењем’ и државним уједињењем, а не укључивањем у евроатлантске интеграције или неку сурогат творевину, попут тзв. ’Региона’ или неке ЕУ-гославије коју заговара Тимоти Лес“. „Посебно је опасан двовековни империјализам Србије“, јер Србија, тврди С. Бисерко, „делује као дестабилизујући фактор који преко српских заједница у свим суседним земљама спречава интеграцију и консолидацију тих земаља“.
И просто не можемо а да не замислимо како би лепо суседне земље биле интегрисане и консолидоване да у њима нема те проклете српске заједнице, могло би ово да се схвати и као позив на њено етничко чишћење… Подразумева се да је у свету Соње Бисерко и Мадлен Олбрајт оваква врста понашања сасвим допуштена, штавише, и нарочито пожељна.

ПОСЕТА СЕРГЕЈА ЛАВРОВА Елем, с обзиром на то да су „бројне назнаке да ће Бајден заједно са ЕУ наступити координирано на Балкану, што је значајно подигло очекивања у региону“, како каже Соња Бисерко, вероватно да и не треба да чуди што су регионални сарадници оних зликоваца и профитера, охрабрени, већ кренули да шенлуче. Па је министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић отворено затражила укидање Републике Српске а Додика упоредила с Хитлером, док су Додикове колеге из Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, у уторак демонстративно (и скандалозно) одбили да се састану с руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим.
И биће још таквих провокација, у то можемо да будемо сасвим сигурни.
Као што можемо да будемо сигурни и да је Лавровљева овонедељна посета вођама Срба с обе стране Дрине, и његови састанци с Додиком и Вучићем, у оваквим околностима имала нарочит значај. Баш као што су, посебно сада, биле значајне и његове поруке да Русија подржава Дејтон, и да Резолуција 1244 остаје оквир за решење косметског проблема. А без Руса ни једно ни друго не може да се промени.
И то је Србима у овом тренутку сасвим довољна порука охрабрења да, суочени с претњама Мадлен Олбрајт, изаберу једино што и могу. А то је борба за опстанак. Која је утолико лакша што су нам јасно ставили до знања да нам алтернативу томе представља само тихи нестанак… [/restrict]

4 коментара

  1. Ne znam da li će Olbrajtova opredeliti da napusti mirno mesto vanrednog profesora diplomatije na Univerzitetu Džordžtaun i ponovo biti u administraciji SAD. Ima 83 godine. U vreme kada je bila državni sekretar SAD (od 1997 – 2001), vladali su drugi odnosi, tj. SAD su bile neprikosnovene. To je bilo vreme Jeljcina (od 1991- 1999) i period neposredno posle Jeljcina. Rusija je bila na kolenima, i u toj situaciji nije bilo potrebno neko posebno diplomatsko umeće SD SAD. Danas je druga situacija i bilo bi vrlo interesantno videti Olbrajtovu u „akciji“.

  2. Ко не верује да постоји веза између нечије физиономије и карактера, моралних особина итд. само нека погледа то лице Олбрајтове – лице отеловљеног зла. Ова особа никоме не може да мисли добро, можда чак ни самој себи. То је лице из још живих наших сећања на време страховитих притисака на Србију и НАТО агресије. И лице исте оне особе којој је Вук Драшковић љубио руку, дочекујући је, у Србији, убрзо после агресије… Оно што нам се данас догађа у том је стилу, отишло је предлеко, али и није све изгубљено, а последица је наших бескрајних попуштања свакаквим несмањеним притисцима и захтевима. почев од “демократских” промена до данашњег дана. Невероватно је да само Срби, после свега, нису једнодушни у дефинисању својих националних интереса, док остали – јесу. Не верујем да постоје Срби који из чистих и снажних убеђења раде против своје једине земље; да имају визију и идеју-водиљу у којој је њихова земља распарчана, потлачена., очерупана… Мисле ли да ико, од странаца, воли и поштује људе бескичмењаке и кукавице? Који су спремни, да за мрвице, чине оно што, поколења, кроз векове, нису чинила? – на срамоту оних који су нам створили државу. Писала сам, још у јануару 2000. године, отворено писмо новој власти, дајући исцрпну анализу и објашњење за агресију, да се не понаша као неко ко би зарио главу у песак…, него да покаже и мало зубе; у противном, списак захтева биће бескрајан. И да никад нећемо бити примљени у ЕУ! И нисмо! Касније, и да не предаје браниоце наше слободе , којима би се Амери итекако поносили – да су њихови – творевини као што је Хашки трибунал. (Гледајући уприличену церемонију полагања венаца на спомен обележја јунацима наших одбрамбених ратова, питала сам се – како ли би прошли Живојин Мишић, војвода Путник… , да су, којим случајем, савременици самопроглашених демократа? Заглавили би у Хагу) Наравно,ништа није штампано, а нисам ни очекивала.. И већ једном, отворено треба рећи (као и онда што сам): један човек није могао да буде виновник наших несрећа, нити ће, његовим уклањањем у Србији потећи мед и млеко; нити је Кумановски споразум био лош, али нико није постављао питање придржавања његовог слова, ни онда, ни данас. Могло би се рећи: сами смо криви за све. И за некритичко довођење свега страног у земљу, и за распродају свега, чак и оног што ни у каквим условима није за продају: земље и воде; за ниподаштавање националне културе и осећања, наших обичаја (док их се други држе, итекако). Наша претерана жудња за чланством у ЕУ довела нас је у ту позицију вечно уцењене стране (као да га гледам и данас: ЕУ не-ма ал-тер-на-ти-ве! – виче. и узвикује један глуп слоган: Морамо ићи само напред! макар то резултирало и падањем право у провалију). Сад се питам: Ко је та Соња Бисерко? Шта она ради у Србији сем што по свету пљује по њој, призивајући онакве фаце из најцрњих наших ноћних мора, док ужива сва демократска права, на која се баца блатом? Докле? Шта раде све те бројне НВО у Србији? Које плаћајју и грађани Србије? У име чега се Соњама, Наташама… уопште придаје неки значај и даје простор у медијима? И кад ће Срби да се, у духу она четири С у нашем грбу, сложе? Не би нам могао нико ништа! У добром смо положају докле год бранимо позитивне вредности и законе на којима почивају међународни односи – још нису суспендовани! а нисмо, у том случају, ни сами, на овоме свету.

  3. Душан Буковић

    УТЕРИВАЊЕ АНТИСЕМИТИЗМА ИЛИ ЗАТАШКАВАЊЕ СРБОФОБИЈЕ

    Потсетили бисмо да је београдски лист „Збиља – Reality“ објавио у септембру 2001. године отворено писмо Милана Поповића Савезу јеврејских општина Југославије под насловом „УТЕРИВАЊЕ АНТИСЕМИТИЗМА ИЛИ ЗАТАШКАВАЊЕ СРБОФОБИЈЕ“, где дословно стоји:

    Поштовани,

    Запањује ме да сте ви заједно са разним парадржавним и псеудоправним организацијама започели утеривање антисемитизма у Србији, баш као да тиме желите да сакријете истину о сулудој десетогодишњој хајки коју се наша браћа широм света спроводили против српског народа. Ви врло добро знате о линч-апелима за бомбардовање српског народа које су потписивали људи попут Ели Визела или Ђерђа Сороса са стотинама других. Не знам да ли сте нешто покушали да зауставите иако сте знали праву истину о дешавањима на Балкану. Ваша хајка на српске величине попут Владике Николаја Велимировића, генерала Милана Недића, па и Димитрија Љотића је исто као када би Срби у Србији вршили хајку на Теодора Херцла, Бен Гуриона, Голду Меир, Рабина Алкалаја или било ког јеврејског националисту. Вама смета српски традиционализам, национализам, светосавље, митологија, а не смета вам то исто наше – јудаизам, ционизам. Пљујући по герералу Недићу, нпр. Филип Давид не говори да је он јеврејски националиста који у нашој општини држи предавања о Кабали. Маните се приче о антисемитизму јер сте се лоше понели према српском народу који је на крају десетогодишње хистерије затрован уранијумским бомбама. Не можете ви судити и забрањивати књиге које вама лично не одговарају, јер су изнеле истину коју ви нећете да видите. Нисте ви једини меродавни у духовном свету па нека о нама и други кажу шта мисле јер ми живимо у Србији коју су домаћи и светски Јевреји итекако попљували у прљавој пропаганди преко разних својих чланова. Запитајте се да ли би Израел изручио неког свог грађанина суду у Хагу? Имам право да све ово кажем јер је моју породицу од холокауста спасао генерал Милан Недић, дајући јој документа са српским именима. Мондијализам не доноси никакво добро ни Србима ни Јеврејима па према томе водите рачуна о вашем понашању јер што више будете измишљали антисемитизам и тражили цензуре српски народ ће све више окретати главу од Јевреја. Срби никада ништа нису рекли против Јевреја у Израелу који се извршили етничко чишћење Арапа да би добили чисту државу, а против домаћих Јевреја који су водили заједницу имали би много шта рећи и не баш лепо. Србофобија нпр. Сорос Фонда или Хелсиншког комитета, или разних других хуманитарних група је мора коју смо сви доживели да би врхунац била НАТО агресија. Дигните главу и реците истину, није вама место у плаћених папагаја који певају песме о људским правима управо угрожавајући иста Србима. Уместо измишљања антисемитизма предлажем господину Сингеру, Леблу, Секељу, Давиду и другим да позову на округли сто српске националне мислиоце да размене ммишљења, анализују основе, утврде разлике, и то све дијалогом , а не да господа иду заједно са Наташом Кандић, Соњом Бисерко, Вераном Матићем и другим острашћеном антисрпском братијом и тиме срамоте Јеврејство. И на крају као Јеврејин питам се ко доноси правила шта је то антисемитизам а шта није. По вама, све што не хвали Јеврејство је непријатељ. Та критичка литература би требала вама бити поучна да препознате оно што и слепци виде. Ви када употребљавате појам „гоји“ (свиње) за нејевреје чините увреду а то веома често радите. Време је очито за неке нове Јевреје да преузму заједницу од оних који су кроз комунизам и мондијализам испољили огромну мржњу према Србима.

    Милан ПОПОВИЋ

    (Види: Милан Поповић, Утеривање антисемитизма или заташкавање србофобије, „Збиља“ – “Reality”, Београд, 30 септембар 2001).

    Не упуштајући се ни у какве друге коментаре о „утеривању антисемитизна или заташкавања сербофобије“, како рече Милан Поповић, констатовали бисмо да је Амерички јеврејски конгрес објавио једно србофобично писмо америчком председнику Билу Клинтону, преко целе странице у „Њу Јорк Тајмсу“ од 26 априла 1993. године, које гласи…

    A J Congress

    SHALL WE PRAY THAT THEY ALL DIE, MR. PRESIDENT?

    An Open Letter to Bill Clinton

    Dear M. President,

    We write this Open Letter to you as friends. Your presidency has given new hope and vitality to our nation and to the world. You have challenged us to live up to our ideals, not to succumb to our fears.

    Regrettably, the courage and decency that have characterized your approach to the nation’s challenges at home have so far found no resonance in our response to massive Serbian aggression and brutality in the Balkans. We know you are distressed by Serbian aggression, and you have urged a tightening of sanctions and the enforcement of a no-fly zone. But as the genocidal shelling of Srebrenica and Sarajevo resumes, it is clear these measures will not stop the massacre.

    Slobodan Milosevic, president of Serbia, mockingly thanked you for not intervening in the slaughter. He and his Serbian allies in Bosnia believe they have been given a green light from America (European leaders gave them the green light long ago), and have resumed their onslaught on Srebrenica and Sarajevo with unrestrained brutality and fury.

    Observing the atrocities committed by the Serbs, Larry Hollingworth, the senior U. N. refugee official in Sarajevo, said of the Serbs: “I hope that their sleep is punctuated by the screams of the children and the cries of their mothers.” But what about us, Mr. President? Is our sleep disturbed by the screams of the children and the cries of their mothers?

    The question of why the worlds did nothing to prevent the Holocaust has haunted the civilized world. Tragically, we now know the answer to that question. It is for the same reason that the world is doing nothing, and that we in America are doing nothing, to stop the ethnic cleansing, the systematic rape of women and little girls, the slaughter of innocent, outrages that are now assuming genocidal proportions.

    It was cowardice, callousness, and a massive failure of the moral imagination in the Western world that made the Holocaust possible. Have we really learned nothing from that experience?

    Is the world’s most powerful nation, its only super power, helpless in the face of brutal Serbian aggression? There are those who maintain this is so. But you yourself, Mr. President, argued persuasively during the presidential campaign that stopping Serbian aggression does not require that we send large American ground forces. You maintained that air strikes, ending the arms embargo against Bosnian Muslim, and other limited measures can effectively deal with the worst of Serbian aggression.

    Later this month, there will be worldwide commemorations of the six million Jews who perished in the Holocaust, victims of the world’s indifference no less than of Nazi brutality. You, Mr. President, will personally participate in the dedication of a new U. S. Holocaust Memorial Museum. IF the memory of those victims does not move us to respond to suffering and persecution in our own time, what conceivable purpose does memory serve?
    If we cannot muster the resolve to stop the carnage in Bosnia, then at least let us not interfere by preventing Bosnian Muslims from defending themselves. Mr. President, and the arms embargo now!

    Your own team of experts who just returned from Bosnia urged that you end the embargo. They also called for military intervention to protect cities under siege swelled with surviving refugees who have already suffered beyond human endurance, and to safeguard food convoys to these starving people. Act on their recommendations, Mr. President!

    The New York Times of March 20th describes a little girl being brought into Srebrenica hospital, the lower half of her face blown away by an exploding Serbian shell. “I must confess we all hoped and prayed that she would die,” a U. N. official is quoted as saying, “and die she did.”

    Is that really the best we can do, Mr. President? Should we pray that the Muslim of Bosnia all die?

    As you have so often said, Mr. President, we can do better. And in the worlds of the sage Hillel, “If not now, when?”

    Henry Siegman, Executive Director

    Robert K. Lifton, President

    American Jewish Congress

    This Open Letter has been made possible by the generous contributions of member and friends of the American Jewish Congress. Contributions to enable us to repeat this Open Letter in other publications and to continue efforts to end the slaughter in Bosnia will be gratefully welcome (Види: An open letter to Bill Clinton, The New York Times, Monday, April 26, 1993, стр. A16)..

  4. Душан Буковић

    Исправка: … еnd the arms embargo now!…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *