Темпирана политичка галама

Приштина у сенци Хага

Није први пут да Албанци замењују тезе, као што није први пут ни да им њихови западни ментори гледају „кроз прсте“ како би се Србија, као недовољно лојалан и понизан следбеник, додатно пацификовала и држала под контролом

Kод Албанаца се, изгледа, створио условни рефлекс да, кад год доживе неку непријатност или неуспех, свој бес и фрустрације усмере према Србима. Отуда и није било сумње да ће у хапшењу и покретању судских поступака пред Специјализованим судом у Хагу против Хашима Тачија и осталих терориста из такозване Ослободилачке војске Косова у Приштини видети српски утицај и успех, што по аутоматизму доводи у опасност преостали српски живаљ на Косову и Метохији.

СЛОБОДА И ОЛУЈА Довољно је да се појави билборд са ликовима Хашима Тачија и Кадрија Веселија поред Грачанице, као и широм КиМ, са натписом и поруком „Слобода има име“, па да се Срби узнемире. И до сада честа отимања трактора или домаћих животиња и свега онога од чега Срби на Косову живе, могла би да постану и још чешћа како би им се дало до знања да морају да оду. Нарочито су на мети енклаве у Метохији а иза свега је, у основи, жеља да се на јуриш заузме север покрајине где углавном живе Срби.
Можда би се тако нешто и остварило да из Србије не стижу упозорења да се на то не би мирно гледало. Председник Србије Александар Вучић је и овај пут изразио забринутост за Србе с КиМ, и рекао да Србија чини све што може и сама, као и преко међународног фактора, да се наш народ сачува. Председник је поновио више пута исказано упозорење да „Олује“ против српског народа више неће бити, ма где да живи.
„Плашим се већих проблема, а сви они који су починили злочине морају за њих да одговарају. Али и већ сам то говорио, неће бити нових ‘олуја’ ни погрома становништва, и при томе стојимо. А борићемо се дипломатски, обавештаваћемо, упозоравати“, казао је Вучић. Председник је рекао да лично жели да верује у разум и да и Албанци схватају да се ништа не решава оружјем. Подсетио је и да је сукоб у Нагорно Карабаху показао како један замрзнути конфликт, кад га неко одмрзне, може да ескалира, и упоредио га је са ситуацијом на КиМ, истакавши да је наша порука „увек порука мира, и да се решење мора наћи кроз дијалог јер нам се, у противном, може догодити некакав сукоб”.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *