Излог књиге

Лука Мичета
ОДЈЕК ПРОШЛОСТИ II
Лагуна, Београд

Према речима проф. др Љубодрага Димића, у овој књизи Лука Мичета пружа могућност читаоцима да у времену у коме живе ослушну одјек прошлости неког другог доба које је претходило и својим садржајима обликовало ово данашње. Мичету привлаче контроверзне теме, о којима се деценијама ћутало или се „прегласно“ говорило језиком пропаганде.
Како истиче проф. др Марко Шуица, прилагођавањем резултата научне историографије популарном дискурсу, аутор је створио услов за просвећивање шире читалачке публике и враћање угледа историјској науци у савременом друштву засићеном аматеризмом, тенденциозним обманама, псеудонаучним митовима и различитим врстама злоупотреба.
Међу причама заступљеним међу корицама ове књиге су: Српска принцеза – моћна и окрутна угарска краљица, Венеција и Србија – рат монета – краљ Милутин и Данте, Султан Бајазит, деспот Стефан Лазаревић и „деца неба“, Пад Смедерева 1459. године – последњи дани српске средњовековне државе, Београде, мали Цариграде, Михајло Мићо Љубибратић – перо и сабља, Два догађаја из балканских ратова – примери краља Петра I Карађорђевића и песника Милана Ракића, Карактерологија Срба или повест о споменицима Карађорђу, Његошу и Фрањи Јосифу, Женидба краља Петра II Карађорђевића, Тито и краљ Петар II – једна историјска паралела, Тито и југословенска емиграција на Западу, Антун Аугустинчић између Тита и Павелића, Српска посла или сахрана краља Петра II Карађорђевића.

Андреас Гуски
ДОСТОЈЕВСКИ: БИОГРАФИЈА
Лагуна, Београд

Према речима Томаса Мана, Злочин и казна је „највећи криминалистички роман свих времена“. Живот самог аутора, обележен спољним и унутрашњим драмама, био је, међутим, готово једнако узбудљив као и његови романи. Кад је с двадесет седам година ухапшен из политичких разлога, Достојевски је у последњем тренутку избегао извршење смртне пресуде. После десет година проведених у Сибиру враћа се као потпуно други човек и ступа поново на књижевну сцену. Касније ће од поверилаца бежати у иностранство, а од материјалне оскудице у коцкарску страст. Обрачуни са светом његовог доба учинили су га „пророком XX века“, како га назива Албер Ками. У својим делима осветлио је најтајније закутке људске душе, колико префињено толико и немилосрдно. Слависта Андреас Гуски прати политичке преображаје Достојевског од побуњеника до реакционара, његове покушаје да заради за живот као професионални књижевник и његову борбу за читаоце. О животу Достојевског Гуски приповеда тако да пред нама израња опипљив лик, човек од крви и меса, а његов грандиозни опус смештен је у контекст времена у којем је живео.

Момо Капор
ХАЛО, БЕОГРАД
Дерета, Београд

Завршни део трилогије записа о Београђанима, о њиховом граду и животу у њему, коју сачињавају и раније објављене књиге 011 и Исток–Запад. Текстови су штампани у популарној недељној рубрици „011“, коју је у листу Политика годинама водио београдски писац и сликар Момо Капор. Своје дело аутор је илустровао мноштвом црно-белих цртежа. Ова књига помаже Београђанима у туђини да не забораве свој град. Она је, такође, и подсетник на један Београд кога више нема. Литерарни телефонски именик састављен од ишчезлих лица, личности, мелодија, места и догађаја – свега оног са чиме смо одрасли…

Дарко Ристов Ђого
РУСЪ
Православни богословски факултет Светог Василија Острошког, Фоча

Монографија Русъ. Руско-украјинско црквено питање. Књига 1: од почетка Руси до 1670. представља крупан догађај у српској богословској науци, посебно у српској црквеној историографији. Реч је о првој свеобухватној и систематској студији једног српског богослова посвећеној руској црквеној историји. После превода на српски језик Путева руског богословља Георгија Флоровског појављује се књига која по речима проф. др Владислава Пузовића српском читаоцу открива нове путеве – путеве руске црквене историје. Она не представља класично дело црквене историје, она није ни класична историја Руске цркве. Она прати токове, главне линије историјског развоја, непрестано маркирајући преломне тачке у којима су се ломили стари и стварали нови идентитети.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *