ИЗЛОГ КЊИГЕ

Петер Хандке
ИСТОРИЈА ИЗА ПРИПОВЕСТИ. ЕСЕЈИ О ЈУГОСЛАВИЈИ
Прометеј, Нови Сад

Први пут у једној књизи, на српском језику, сабрани су сви есеји о Југославији. Есеје је Петер Хандке писао у периоду од 1991. до 2011. године: Опроштај сањара од девете земље – Стварност која је прошла: Сећања на Словенију (1991), Зимско путовање до река Дунава, Саве, Мораве и Дрине или Правда за Србију (1996), Летњи додатак зимском путовању (1996), Питајући у сузама – Потоњи записи о два крстарења Југославијом у рату, марта и априла 1999 (2000), Око великог трибунала (2003), Табласи Дајмијела – Извештај заобилазног сведока у процесу против Слободана Милошевића (2006), Кукавице из Велике Хоче (2009), Прича о Драгољубу Милановићу (2011). Посебно су, културно, али и политички, значајни Хандкеови есеји о Југославији сабрани у овој књизи. Наслов књиге Историја иза приповести дао је аутор, за ову прилику, „противстављајући“ историографији приповедање и уметничко деловање. Подручје за које је Хандке одувек био и остао везан јесте простор бивше Југославије која је у његовој књижевности, па и у есејима ове књиге, важна књижевна тема…
„Нешто ме је вукло да завирим иза огледала; терало ме да отпутујем у ту, сваким чланком, сваким коментаром, сваком анализом непознатију и истраживања или чак само гледања све достојнију земљу Србију. И ако неко сада каже: ’Аха, просрпки!’ или ’Аха, југофил!’ – тај боље да даље не чита“, записао је Петер Хандке.

Душан Микља
ПОКРОВ ТАМЕ
Вулкан издаваштво, Београд

Може ли човек остати праведан и хуман у неуравнотеженом свету утемељеном на злу самовољних појединаца и има ли у таквом свету места за љубав, пита се Душан Микља у свом најновијем роману. У самом средишту ове приче налази се увек актуелна тема – писац се усудио да осветли досад неоткривене аспекте трговине оружјем и да при томе прикаже појединости које су потпуна непознаница човеку XXИ века. Где има оружја, има и ватре, а ватру увек прати пламен који скрива судбине и кривих и недужних. Међутим, иза тог пламена читаочеву пажњу окупираће љубавна прича главних јунака, која је исприповедана тако да ће тек на последњим страницама књиге сазнати да ли љубав може бити снажнија од система и догми, али и од свих других датости које не почивају на истини.

Александар Соловјев
ИСТОРИЈА СРПСКОГ ГРБА
Catena Mundi, Београд

Сажета, поткрепљена подацима и илустрована, јединствена историја двоглавог орла и огњила, незаобилазна књига за љубитеље националне историје и симбола. Поред осталог, аутор у овом делу открива порекло крста са огњилима, порекло двоглавог орла, као и српском грбу кроз историју. Према речима Александра Палавестре, у овој књизи сачувано је и систематизовано огромно хералдичко наслеђе. Ту су симболи националног и државног идентитета српског народа и њихова занимљива историја у којој се као у огледалу, одсликава бурна историја Балкана. Неопходан приручник свакоме кога занима прошлост Србије и југоисточне Европе, а поготово хералдика јужнословенских земаља.

Томислав Маринковић
ИЗАБРАНЕ ПЕСМЕ
Српска књижевна задруга, Београд

Овенчан највећим домаћим признањима за поезију, Томислав Маринковић слови за изузетног лиричара – песника нијанси у значењима и стилским особинама високог ранга. Уз строги избор, проф. Радивоје Микић написао је аналитичан предговор, у којем наглашава како Маринковић има потребу да у своје песме уводи иронију као средство које ће му омогућити да заснује једну нову тачку гледишта на неку од врло старих песничких тема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *