IZLOG KNJIGE

Peter Handke
ISTORIJA IZA PRIPOVESTI. ESEJI O JUGOSLAVIJI
Prometej, Novi Sad

Prvi put u jednoj knjizi, na srpskom jeziku, sabrani su svi eseji o Jugoslaviji. Eseje je Peter Handke pisao u periodu od 1991. do 2011. godine: Oproštaj sanjara od devete zemlje – Stvarnost koja je prošla: Sećanja na Sloveniju (1991), Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Morave i Drine ili Pravda za Srbiju (1996), Letnji dodatak zimskom putovanju (1996), Pitajući u suzama – Potonji zapisi o dva krstarenja Jugoslavijom u ratu, marta i aprila 1999 (2000), Oko velikog tribunala (2003), Tablasi Dajmijela – Izveštaj zaobilaznog svedoka u procesu protiv Slobodana Miloševića (2006), Kukavice iz Velike Hoče (2009), Priča o Dragoljubu Milanoviću (2011). Posebno su, kulturno, ali i politički, značajni Handkeovi eseji o Jugoslaviji sabrani u ovoj knjizi. Naslov knjige Istorija iza pripovesti dao je autor, za ovu priliku, „protivstavljajući“ istoriografiji pripovedanje i umetničko delovanje. Područje za koje je Handke oduvek bio i ostao vezan jeste prostor bivše Jugoslavije koja je u njegovoj književnosti, pa i u esejima ove knjige, važna književna tema…
„Nešto me je vuklo da zavirim iza ogledala; teralo me da otputujem u tu, svakim člankom, svakim komentarom, svakom analizom nepoznatiju i istraživanja ili čak samo gledanja sve dostojniju zemlju Srbiju. I ako neko sada kaže: ’Aha, prosrpki!’ ili ’Aha, jugofil!’ – taj bolje da dalje ne čita“, zapisao je Peter Handke.

Dušan Miklja
POKROV TAME
Vulkan izdavaštvo, Beograd

Može li čovek ostati pravedan i human u neuravnoteženom svetu utemeljenom na zlu samovoljnih pojedinaca i ima li u takvom svetu mesta za ljubav, pita se Dušan Miklja u svom najnovijem romanu. U samom središtu ove priče nalazi se uvek aktuelna tema – pisac se usudio da osvetli dosad neotkrivene aspekte trgovine oružjem i da pri tome prikaže pojedinosti koje su potpuna nepoznanica čoveku XXI veka. Gde ima oružja, ima i vatre, a vatru uvek prati plamen koji skriva sudbine i krivih i nedužnih. Međutim, iza tog plamena čitaočevu pažnju okupiraće ljubavna priča glavnih junaka, koja je ispripovedana tako da će tek na poslednjim stranicama knjige saznati da li ljubav može biti snažnija od sistema i dogmi, ali i od svih drugih datosti koje ne počivaju na istini.

Aleksandar Solovjev
ISTORIJA SRPSKOG GRBA
Catena Mundi, Beograd

Sažeta, potkrepljena podacima i ilustrovana, jedinstvena istorija dvoglavog orla i ognjila, nezaobilazna knjiga za ljubitelje nacionalne istorije i simbola. Pored ostalog, autor u ovom delu otkriva poreklo krsta sa ognjilima, poreklo dvoglavog orla, kao i srpskom grbu kroz istoriju. Prema rečima Aleksandra Palavestre, u ovoj knjizi sačuvano je i sistematizovano ogromno heraldičko nasleđe. Tu su simboli nacionalnog i državnog identiteta srpskog naroda i njihova zanimljiva istorija u kojoj se kao u ogledalu, odslikava burna istorija Balkana. Neophodan priručnik svakome koga zanima prošlost Srbije i jugoistočne Evrope, a pogotovo heraldika južnoslovenskih zemalja.

Tomislav Marinković
IZABRANE PESME
Srpska književna zadruga, Beograd

Ovenčan najvećim domaćim priznanjima za poeziju, Tomislav Marinković slovi za izuzetnog liričara – pesnika nijansi u značenjima i stilskim osobinama visokog ranga. Uz strogi izbor, prof. Radivoje Mikić napisao je analitičan predgovor, u kojem naglašava kako Marinković ima potrebu da u svoje pesme uvodi ironiju kao sredstvo koje će mu omogućiti da zasnuje jednu novu tačku gledišta na neku od vrlo starih pesničkih tema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *