PEČAT NEDELJE

BOLTON: PUTIN ME JE ZAPANJIO

Bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u svojim upravo objavljenim memoarima navodi da predsednik Rusije Vladimir Putin jasno poznaje nacionalne interese svoje zemlje i da je upoznat u svaki njihov detalj.
„Putin me je zapanjio, jer je potpuno upućen u sve, miran i samouveren, bez obzira o kojim ekonomskim i političkim pitanjima u Rusiji je bilo govora. On je u potpunosti znao prioritete Moskve u sferi nacionalne bezbednosti“, navodi Bolton, dodajući da zbog toga nije želeo ni na trenutak da ga ostavi u „prostoriji jedan na jedan sa (predsednikom SAD Donaldom) Trampom“. On ističe da je ruski lider ostavio na njega takav utisak nakon sastanka uoči samita Rusija–SAD u Helsinkiju 2018. godine.
Lični odnos predsednika Trampa prema Putinu je za njega zagonetka, naveo je. „Što se tiče ocene Putina, on (Tramp) nijednom nije izneo nikakvo mišljenje, bar ne preda mnom. Nikada nisam pitao šta Tramp misli, verovatno se plašeći onoga što bih mogao čuti. Njegov lični odnos prema ruskom lideru je ostao zagonetka“, piše on.
Bolton je podneo ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost septembra prošle godine. Tramp je tada rekao da je Bolton načinio nekoliko grešaka i da se nisu slagali oko pristupa prema Severnoj Koreji i Venecueli. U Sjedinjenim Državama izašla je iz štampe Boltonova knjiga pod nazivom „Soba u kojoj se sve dogodilo: Sećanja o Beloj kući“, u kojoj bivši službenik baca svetlo na najkontroverznije i otvoreno sramotne stranice biografije Donalda Trampa kao predsednika. Američki predsednik je nedavno na Tviteru napisao da su memoari njegovog nekadašnjeg saradnika „kompilacija laži“.

DUDA PONOVO PREDSEDNIK

Andžej Duda je ponovo izabran za predsednika Poljske, nakon što je u drugom krugu izbora glatko pobedio svog protivkandidata, aktuelnog gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovskog. Kako je objavila Državna izborna komisija, Duda je osvojio 51,2 odsto glasova birača. Izlaznost je bila 68,9 odsto.
Duda je konzervativni političar, udružen sa Vladom koju predvodi nacionalistička stranka Pravo i pravda, dok je Tšaskovski liberalnih političkih shvatanja nastupao ispred Građanske platforme. Pobedom aktuelnog predsednika države očekuje se nastavak kontroverzne reforme pravosuđa i nastavak protivljenja davanju prava pripadnicima LGBT zajednice, kao i legalizaciji abortusa.
Duda je rekao da će nastaviti s jačanjem poljske države izgrađene na „neprikosnovenoj tradiciji“, a mnogi se sećaju njegove izjave da je EU „imaginarna zajednica od koje ne dobijamo mnogo“.
Duda, pravnik po struci, u političke vode je ušao 2005. godine kao pomoćnik tadašnjeg predsednika Leha Kačinjskog, a kasnije je postao gradonačelnik Krakova (2010) i poslanik (2011) gde je privukao pažnju kao jedan od najaktivnijih članova poljskog parlamenta. Od 2014. bio je član Evropskog parlamenta, da bi već naredne godine prvi put pobedio na predsedničkim izborima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *