Нова градилишта ЕПС-а гаранција енергетске будућности

Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, обишао градилиште постројења за одсумпоравање ТЕНТ А

Највећи еколошки пројекат у Србији на изградњи система за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани „Никола Тесла А“ у Обреновцу добро напредује и омогућиће да се емисије сумпор-диоксида смање 10 пута – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, приликом обиласка градилишта тог постројења.
„Овим пројектом не само што гарантујемо чист ваздух за Обреновац, Обреновчане и околину већ овај пројекат гарантује продужетак рада највеће ЕПС-ове термоелектране ТЕНТ А. За систем одсумпоравања у ТЕНТ А уговор је потписан 2017. године, радови сада иду све бољим темпом и очекујемо да постројење буде у функцији од маја 2023. године. То ће смањити емисије СО2 на блоковима А3, А4, А5 и А6 чак 10 пута“, изјавио је Грчић након обиласка градилишта са Мирославом Чучковићем, председником општине Обреновац. 
Захвалио је компанији „Мицубиши Хитачи пауер системс“ и „Јединству“ из Ужица на ангажману на реализацији овог пројекта. Грчић је најавио да ће се систем одсумпоравања радити и за два најстарија блока у ТЕНТ А и додао: „Сачували смо та два блока укупне снаге око 450 МW. Ове године ћемо расписати тендер за ревитализацију и у склопу тога радићемо пројекат одсумпоравања и за блокове А1 и А2.“
Први човек ЕПС-а истакао је да је градња система за одсумпоравање у ТЕНТ А друго по величини ЕПС-ово градилиште у Србији, одмах после градилиште за нови блок „Костолац Б3“.
„Ако све буде по плану, до краја године отворићемо и треће по величини градилиште, које је за Обреновчане, Лазаревчане и цео Колубарски округ можда и најважније. Наставићемо после готово 40 година градњу термоелектране ’Колубара Б’ у Каленићу са блоком снаге 350 МW. Сви ови велики пројекти показују да Александар Вучић, председник Србије, и Влада Србије имају политику да ЕПС мора да се ојача и прошири“, рекао је Грчић.  
В. д. директора „Електропривреде Србије“ нагласио је и да је ЕПС потписао уговор у Републици Српској о заједничком улагању са Електропривредом Републике Српске: „После 40 година Влада Србије и Влада Републике Српске, ЕПС и Електропривреда Републике Српске крећу у реализацију пројекта изградње хидроелектрана на Горњој Дрини. Градићемо три хидроелектране снаге по 120 мегавата. Све ово показује да Србија има енергетску стабилност и озбиљну будућност у енергетском смислу.“
Председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да радови у ТЕНТ А показују да је територија Обреновца највеће градилиште у Србији и додао да су у Обреновцу реализоване инвестиције од 500 милиона евра у ауто-пут, фабрику „Меита“ и мост преко Колубаре и Саве.
„Других 500 милиона евра су улагања у ТЕНТ-у, међу којима је и систем одсумпоравања који ће трајно дефинисати здраву животну средину у Обреновцу и продужити радни век електране за минимално пет деценија“, изјавио је Чучковић и додао да ће Обреновац који је на Сави већ 169 година, у оквиру инвестиције у ТЕНТ А добити луку која представљати нови потенцијал за развој општине.
„Сви градитељи који су данас овде раде за будућност малишана који су сада у основној школи, који ће свој посао пронаћи у термоелектрани у будућности. Инвестиције доприносе да Србија остане енергетски независна земља да сами правимо своје планове и трајно на овом простору будемо локомотива развоја и Београда и целе Србије“, истакао је Чучковић.
Председник синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић подсетио је да је постројење за одсумпоравање производ деценијске борбе и одговор на захтеве ЕУ и све што се од ЕПС-а тражи: „Ми покушавамо да будемо репрезентативна фирма у Србији, на Балкану и у Југоисточној Европи и надам се да ће ЕПС изградњом оваквих фабрика, еколошким чишћењем наћи своје место под сунцем у ЕУ једног дана.“ 
Ђорђевић је захвалио директору Грчићу и председнику Вучићу који су, како је оценио, најзаслужнији за просперитет у ЕПС-у.
„ЕПС је жила куцавица и ова влада је то препознала боље него све друге раније, али то не значи да треба да се опусте, а синдикат је ту да их контролише да раде још боље“, закључио је председник Синдиката радника ЕПС-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *