БЕЗ АПЛИКАЦИЈЕ НЕМА НИ ПУТОВАЊА НИ ПОСЛА

Како јавља немачки АРД, стотину милиона Индијаца добровољно је преузело апликацију за праћење вируса корона, али ни то није довољно за владу те земље која прети да ће онима који не користе њену апликацију „Арогуа сету“ ускоро бити онемогућена путовања, а могуће је и рад. Хрватски портал Логично упозорава да је и АРД занемарио врло важне ствари

На интернету, у новинама, на радију: Влада Индије широм државе оглашава своју апликацију „Арогyа сету“, што у преводу значи мост до здравља. У акцију су се укључили и бројни боливудски глумци који апликацију рекламирају и као неку врсту личног телохранитеља.
Позитивну кампању заиста добро прихвата један део становништва, попут, на пример, Умеша Рама, достављача хране из престонице Њу Делхи. „Заиста је потребно да моје колеге и ја користимо ову апликацију за личну безбедност“, рекао је он. „Морамо знати имају ли наши клијенти вирус или не. Било би добро када би скоро сви користили ову апликацију.“
Индија је још далеко од тога. Иако је више од 100 милиона људи већ преузело апликацију, то није ни десет посто укупног становништва. А ни сви који су то до сада учинили, нису то урадили баш добровољно. Свако ко ради у приватној фирми или у државној служби обавезан је да инсталира апликацију на свој телефон. У супротном, власници фирми могли би се суочити с новчаном, или чак затворском казном.

КОРИСТИ У ОТКРИВАЊУ ЖАРИШТА Путници који желе да користе воз, такође морају имати апликацију на свом мобилном телефону. Морају је инсталирати и Индијци који су се вратили у земљу из других држава. Влада Индије је уверена у неопходност тога. „Апликација помаже нашој земљи да заустави ширење вируса корона“, рекао је премијер Нарендра Моди. Тек захваљујући овој новој технологији, било је могуће пронаћи потенцијална жаришта у земљи и упозорити људе који су дошли у контакт са зараженим особама.
Према истраживачима са Оксфорда, међутим, око 60 посто становништва би морало да користи апликацију да би то било ефикасно у борби против пандемије. Са друге стране, неки борци за заштиту приватности страхују да ће та апликација у Индији учинити више штете него користи. Адвокат Ајуш Ратхи каже: „Апликација за корону у Индији не задовољава светске стандарде заштите података или приватности.“ Не само да се регистрација врши у близини других паметних телефона путем „блутута“ него се користи и систем глобалног позиционирања ради прецизне локализације корисника. Да би приступили апликацији, корисници морају дати личне податке као што су старост, пол и кретање у последњих неколико недеља. На добровољној бази је давање података о томе имају ли повишену температуру или потешкоће с дисањем, претходне болести, контакте с пацијентима оболелим од вируса корона и да ли раде у болници.

ИЗВОРНИ КОД ПОД ВЕЛОМ ТАЈНЕ Упркос овим страховањима, Лалитеш Катрагада, који је саветовао индијску владу током програмирања и покретања апликације, наглашава да се не треба бринути: „Подаци корисника су апсолутно безбедни. Дневници кретања чувају се само на паметном телефону.“ Власти су на сервер ставиле само „врло мали део“ од око 7.000 корисника: „Сви су били заражени вирусом короне, а ми анализирамо с ким су ти корисници дошли у контакт како бисмо пронашли могућа жаришта.“ Влада је идентификовала 700 таквих места и упозорила око 140.000 корисника.
Борци за заштиту приватности сумњају у оперативни систем апликације будући да је њен изворни код тајна. То разликује Индију од многих других демократија које користе апликације за корону. Немачка, на пример, жели да буде потпуно транспарентна и да објави програмски код своје будуће апликације.
У Индији није ни јасно ко све има приступ подацима, каже адвокат Рати: „У нашој земљи немамо закон који би захтевао од људи да преузму ову апликацију. То је једноставно незаконито.“ Не постоји национални закон о заштити података. Овде се још користи „Телеграфски правилник“ из 1885. године. За милионе људи у најбројнијој светској демократији то значи да морају преузети апликацију ако желе да путују возом, а ускоро и авионом, али и ако не желе да изгубе посао.

ЛОГИЧНО: ШТА ЈЕ НОВИНАРКА ЗАБОРАВИЛА? Новинарка Силке Детрих лепо је објаснила проблем безбедности апликације, међутим заборавља се главна ствар: Треба ли нам уопште и чему служи ова апликација у стварности, знајући какве све могућности имају наши паметни телефони: локализација, аудио и видио приступ, жироскоп који може служити за детекцију покрета, синхронизовани паметни ручни сатови који мере пулс и још много тога што се може добити анализом свих ових података?
Свет је кренуо у тотално погрешном смеру. Уместо отворености духа и подстицања креативности, глобалистички концепт се свео на контролу и усмеравања стада у смеру интереса мале групе људи. Желе све да контролишу и униште било какав контакт међу људима. Логичне особе очекује страшна борба за своја лична права и бољу будућност. Стадо ионако не види што му се спрема.
Портал „Логично“ поштује напоре држава које Запад искоришћава својим манипулацијама и уништава обојеним револуцијама. У нашим текстовима емотивно преживљавамо сваку врсту неправде учињене земљама у развоју и недужним појединцима. Ништа мање нисмо емпатични према људима на Западу који воде сличну борбу као и народи с Истока. Непријатељ је исти – мала група перфидних паразита. Велику кривицу за све што нам раде сносимо и ми. Политички паразити на власти нису случајно, него смо их ми својим гласом или „негласом“ поставили. Неко ће рећи „нисам ја дао свој глас“. Истина, али шта си учинио да другима објасниш где је проблем? Јеси ли својим примером и радом показао да истински желиш бољу будућност или ипак рачунаш на моментални опортунизам? Исправни нуде конкретна решења, а не неоствариве илузије.
Савршеног и идеалног друштва нема, као што нема ни савршене државе. Корона криза је преко ноћи открила право лице оних којима смо указали поверење. Понашају се горе него налогодавци који су им сугерисали мере које треба увести како би заштитили свој народ. Уместо да копирају оно што уводи Запад у својим земљама, они су као „капо“ у нацистичким логорима постали „педантнији“ у извршењу наложених задатка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *