Проф. др БРАНИСЛАВ РИСТИВОЈЕВИЋ – Корона уништава либерални поредак

Највећа последица ове пошасти биће ако из ње ништа не научимо

Бранислав Ристивојевић је редовни професор, шеф Катедре за кривично право и декан Правног факултета Универзитета у Новом Саду. У оквиру ширег друштвеног ангажовања у два мандата био је саветник премијера за правна питања, народни посланик у парламенту Републике Србије, председник законодавног одбора, те одбора за правосуђе Народне скупштине. Повод за наш разговор је утицај пандемије вируса корона на будуће устројство Европе и света.

Средњи век је, између осталих појава, дефинисала куга, која је пустошила тела, али и умове. Почетком треће деценије 21. века (толико напредног да му је припала част да буде последњи, рекао би Владимир Соловјев) суочили смо се с пандемијом вируса корона. Какве су опште последице пошасти која је снашла човечанство?
Свака епидемија која у размери и обиму одговара овој пред нама није и не може бити само једна проста биолошка појава. Епидемије су увек друштвени, културни, економски и геополитички феномени. Иако је генерална оцена већине пажљивих посматрача наше брзо и на силу измењене свакодневице „да више ништа неће бити исто“ након што ова пошаст прође, нико не каже шта ће то бити другачије. Будући да ће за технолошки напредак (вакцине, лекови) који ће колико-толико изједначити наше шансе за борбу с овом болешћу бити потребно време, сигурно неколико година, чини се да ће њене највеће последице бити у сфери организације друштва. У првом реду то се односи на друштвено устројство карактеристично за тзв. „западни свет“, који је изграђен на идеји неограничених права и слобода индивидуа, незаузданом слободном тржишту и разобрученој изборној парламентарној демократији.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Slabo stojim sa matematikom ! Za vreme svinjske bil gejtsove gripe bilo je obolelo vise od milijarde ljudi. Sada je negde preko 2 miliona ljudi. Ako se ovo sada zove pandemija za policiskim casom, kako je trebalo nazvati svinjski grip gde je 500 puta bilo vise obolelih i bez policiskog casa ? Voleo bih neko nezombiran i bez cenzure u glavi da mi objasni, jer kako rekoh, slab sam sa matematikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *