Помоћ опаснија од вируса

Да у заједничкој борби против вируса корона на релацији званичног Сарајева и Бањалуке ипак све не функционише најбоље показује критика коју су власти РС упутиле на рачун надлежних органа Федерације БиХ

Република Српска и БиХ настављају борбу с вирусом корона од кога је, у тренутку док пишемо ове редове, на целој територији дејтонске творевине заражено преко 900 особа, а 37 преминуло. У мањем ентитету до сада су забележена 392 случаја заразе од чега је 14 имало фаталан исход, али се с друге стране од болести опоравило 110 лица.

ОШТРИЈЕ МЕРЕ Власти у Бањалуци пооштравају мере како би сузбиле пандемију, па је тако Републички штаб за ванредне ситуације 11. априла на јавним местима забранио окупљање у групама већим од три особе, док се с препоруке прешло и на наређење да сви грађани на отвореном морају носити заштитне маске и рукавице.
Министар здравља у Влади РС Ален Шеранић оценио је да су „предузете мере донеле резултате“, те да „анализе спроведене на почетку шесте недеље епидемије показују да Република Српска има епидемију под контролом“. Шеранић – коме је иначе епидемиологија предмет стручне специјализације – процењује и да ће се „епидемија постепено гасити“ и да „неће бити једног ’окидача’ који ће означити њен крај“.

ЕНТИТЕТСКА САРАДЊА Мере самоизолације и полицијски час се, према мишљењу министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача, „све више поштују од стране грађана“. Лукач је ову процену изнео након састанка који је у Бањалуци (заједно с Милорадом Додиком) имао с министром безбедности БиХ Фахрудином Радончићем, после којег су учесници разговора констатовали како је „сарадња између два министарства добра“.
Да у заједничкој борби против вируса корона на релацији званичног Сарајева и Бањалуке ипак све не функционише најбоље показује критика коју су власти РС упутиле на рачун надлежних инспекцијских органа Федерације БиХ. Њима се пребацује што су „престали са издавањем решења о стављању у кућну изолацију особама које имају пребивалиште у Српској, а у БиХ улазе преко граничних прелаза на територији Федерације БиХ“, чиме се ствара опасност од „веће контаминације“ вирусом читаве територије РС.
Мало је недостајало да и ступање на снагу одлуке о увођењу ванредног стања буде одложено до пресуде Уставног суда РС, пошто је Клуб Бошњака у Већу народа Народне скупштине РС најављивао да ће покренути механизам за заштиту „виталних националних интереса“.
Разлог за то било је незадовољство Бошњака неприхватањем њихових предлога приликом увођења ванредног стања у Народној скупштини РС, односно страх да би ванредно стање могло бити искоришћено за ограничавање слободе кретања преко међуентитетске линије између РС и Федерације БиХ. Бошњаци су на крају одустали од употребе вета, па је ванредно стање ступило на снагу 3. априла.

РУСКА ПОМОЋ За Републику Српску је у овим тешким тренуцима веома важна медицинска помоћ коју је – након разговора Милорада Додика с руским шефом дипломатије Сергејом Лавровим и молбе упућене председнику Владимиру Путину – Русија упутила мањем ентитету БиХ.
На бањалучки аеродром „Маховљани“ 9. и 10. априла слетела су три руска авиона с војним медицинским стручњацима, специјалним возилима, респираторима и опремом за дезинфекцију, а државник из Лакташа – који је с осталим члановима руководства РС и амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовом дочекао први авион – захвалио је челницима велике земље на помоћи.
Овим поступком – који има не само хуманитарни већ и политички аспект – Москва је потврдила своје „специјалне“ чврсте везе с Бањалуком, показујући заправо да, иако поштује дејтонско устројство БиХ, третира мањи ентитет ове творевине као државу.
Амбасадор Иванцов је саопштио да ће, уколико добије захтев, Русија послати помоћ и Федерацији БиХ, а и Додик је изразио спремност да пружи подршку таквом ангажману. Из Сарајева, међутим, док завршавамо овај текст, нема званичних захтева за руском помоћи иако су бошњачки лидери и те како свесни да би им она добро дошла у борби с пандемијом која не признаје међуентитетске границе.
Њихов проблем је, међутим, у томе што би морали да затраже помоћ од државе коју су протеклих година и деценија у властитој јавности стално демонизовали, представљајући је „главном међународном препреком успостављању јединствене Босне“, те великом силом која „подржава српске сепаратисте и спречава улазак БиХ у НАТО“. За Бакира Изетбеговића и његове сараднике помоћ Русије – којој би, уз то допринео Милорад Додик – чини се, опаснија је од вируса корона!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *