Италија на излазној путањи

НЕСУГЛАСИЦЕ РИМА И БРИСЕЛА

Док челници ЕУ не могу да се договоре о начинима за решавање финансијске кризе коју ће изродити епидемија вируса корона, све више грађана Италије сматра да њихова земља треба да напусти Унију јер се показала неспремном и невољном да помогне у тешким временима

Ах, та Италија! Римини, Капри, Сицилија, Венеција и Тоскана… Мириси лимуна и плаветнило мора, испијање кампарија на плажи, мандолине и гитаре… Долазили смо код вас на летовање и одувек смо хтели да будемо бар мало као ви … ведри, весели и релаксирани. И одувек смо вам завидели на лепоти. Е да, ви баш знате да уживате … леп живот, прави долче вита! Сада видимо како се лавовски борите. И колико патите! Ни код нас ситуација због епидемије није лака, али код вас је хиљаду пута горе. Ваше исцрпљене медицинске сестре спавају по болничким ходницима на поду, лекари су принуђени да бирају ко ће од пацијената преживети, а ко умрети… Али знајте да сте у нашим срцима и мислима. Знамо да ћете успети! Зато што сте јаки и што је снага Италије управо у њеној лепоти, љубави и страсти. И то ће вам помоћи да сами изађете и из ове кризе. Ћао Италија! Ускоро се видимо. Да попијемо кафу или чашу црног вина на некој плажи или у пицерији – овако је априла 2020. писао немачки „Билд“. То није први пут да се у немачким медијима Италија приказује као нека земља дембелија у којој се с мало рада и труда лепо живи и по цели дан добро једе, пије и певуши уз мандолине. Међутим, горњи цитат из најтиражнијег немачког дневног листа прилично је узбуркао италијанско јавно мњење, јер је за многе порука била врло јасна – драги Италијани, сада се сналазите сами и не очекујте да ћемо вам помагати, а још мање да ћемо плаћати ваше дугове.
Узалудна су била сва настојања италијанских евроентузијаста, а поготово водећих медија да докажу да је „Билд“ обична жута штампа, и да није у питању званични немачки став поводом одобравања финансијске помоћи коју Италија очекује од Брисела за покретање економије која је пред колапсом услед тромесечне блокаде свих активности због пандемије вируса корона.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *