ИГОР ПАНАРИН – СВЕ СМО БЛИЖЕ НОВОЈ ЈАЛТИ

Доктор политичких наука, професор Игор Николајевич Панарин данас је један од најпризнатијих стратешких аналитичара у свету и „водећи аналитичар Организације договора о колективној безбедности“, такозваног Ташкентског пакта

Замисли професора Игора Николајевича Панарина се каткад граниче с политичком фантастиком: године 1998. изнео је предвиђање распада Сједињених Америчких Држава на шест делова, на шест независних држава. Панарин је још 2006. најавио формирање Евроазијског савеза. ЕАЕС је постао стварност 1. јануара 2015. Исте године, пре него што се Русија укључила у рат у Сирији, и годину дана пре неуспелог пуча против турског председника Ердогана, Панарин је оценио да је стратешки задатак Русије да Турску „уз помоћ економских полуга, ишчупа из агресивног војног блока НАТО-а“.
Турска, међутим, према оцени Панарина, не може бити „кључни руски савезник на Балкану“: „То треба да буде Београд.“ Београд заузима важно и све важније место на листи стратешких приоритета Кремља. У овом тренутку, када је отклоњена претња од новог светског рата, осујећена могућност „прозападног преврата у Русији“, спречено избијање пандемије и последична дестабилизација Кине, а Доналд Трамп добија своју рововску, исцрпљујућу битку с „дубоком државом“, све је извесније одржавање „Нове Јалте“ – међународне конференције три велике светске силе. На састанку „Велике тројке“ – САД, Кине и Русије, односно њихових лидера – према идеји Панарина, били би створени темељи новог и праведнијег система међународних односа. „Нова Јалта“ би, из симболичких разлога, предлаже Панарин, требало да се одржи у Београду: „Управо у Београду се морају зауставити ратови и сукоби.“
Што се тиче Србије, професор Панарин види Београд као једну од четири престонице Евроазијског економског савеза (поред Санкт Петербурга, Кијева и Астане) и као будућу престоницу велике Балканске конфедерације која би обухватала читаву бившу Југославију, све балканске земље и Мађарску. Овај „балкански вектор“, према замисли Панарина, представљао би уједно и природну везу Евроазије с Европом и Малом Азијом.

Како оцењујете уставне промене које је предложио председник Путин? Шта је у њима најважније? Да ли је нова влада само прелазно решење?
Уставне промене које је предложио Путин оцењујем позитивно. У Русији су се 15. јануара 2020. одиграли најважнији светски догађаји. Путин је у последњем тренутку успео да подигне авион звани „Русија“ изнад понора и усмери га у позитивну будућност. Све то називам „Јануарским спасењем 2020. године“. Неки аналитичари на руским каналима на друштвеној мрежи Телеграм пишу о томе да је почело одавно очекивано рестартовање политичког система у Русији. Али при томе се не могу чути разумљиви одговори на два актуелна питања: прво, због чега се одмах не инсталира нови политички систем? Друго, зашто баш сада и зашто се тако жури? Почетак овог рестартовања показао се неочекиваним за све, без изузетка, а његов брзи развој запрепастио је елиту. Изгледало је да је тај рок повезан са изборима за председника Сједињених Америчких Држава који ће бити одржани у новембру 2020, уз претњу да ће их Трамп изгубити.
Мој одговор је следећи. Најпре, рок за рестартовање није повезан с изборима за председника САД у новембру 2020. Друго, рок рестартовања повезан је с низом глобалних провокација Лондона – Треће Картагине (на Лубјанки 19. децембра 2019, на аеродрому у Багдаду 3. јануара и у ваздушном простору Ирана, када је оборен украјински авион). Треће, сменом владе Медведева, која је већ дуго код свих омражена, и постављањем Мишустина за премијера, Владимир Путин је предузео веома благовремен и добро одмерен корак. Корак који блокира покушај да се понови либерални масонски државни удар из фебруара 1917. Најзад, четврто: после спречавања претње светског рата и покушаја прозападног либерално-троцкистичког државног удара, започеће процес рестартовања, у току кога ће се формирати ново усклађивање, нови систем равнотеже међу елитом и нови механизми управљања.
Уставне промене које предлаже Путин уводе нове, много строже услове за кандидата за председника и високе државне службенике. Да ли се слажете с оценом да је овим променама руским елитама коначно „затворен пут ка Западу“?
То је апсолутно исправан корак. Члановима Савезне скупштине, премијеру, министрима, начелницима федералних служби, губернаторима, судијама и руководиоцима државних компанија забрањено је да поседују страно држављанство или дозволу боравка, што аутоматски подразумева значајно обнављање највише политичке и економске елите, као и корпуса депутата.
Важећи устав Руске Федерације је, упркос ранијим променама, онај који је, уз неке измене, написан 1993, у време Бориса Јељцина. Да ли је Русији данас ипак потребан нов устав и – нова држава?
У овој етапи оптимално је управо оно што је предложио Путин. Главна поента је приоритет националног руског законодавства над међународним, односно – суверенитет.
У коме смеру ће се развијати Русија? И каква ће бити постпутинска Русија?
Русија ће се развијати у позитивном смеру. Пре свега зато што је Путин почео да спроводи план транзиције власти 2024. године пре Запада. И то је добро, јер их је Путин предухитрио. Глобална провокација Лондона – Треће Картагине на Лубјанки 19. децембра 2019 (професор Панарин има у виду оружани и, према мишљењу експерата, помно планирани напад на седиште Федералне службе безбедности у центру Москве – прим. Б. Н.), извршена уз снажну информативну подршку државног канала РТ, променила је првобитни план. Одлучено је да се убрза примена прве фазе плана, како би се спречили трагични догађаји из фебруара 1917. године. И већ 23. децембра 2019. најављено је да ће се обраћање одржати 15. јануара 2020. године.
Према мом мишљењу, Владимир Путин донео је коначну одлуку да смени Владу током посете Сирији, заједно са Шојгуом и Герасимовим, за време боравка у светом граду Дамаску 7. јануара 2020. године – у месту у којем ће Антихрист бити поражен. На стару Руску Нову годину, тј. 14. јануара, после састанка посвећеног припреми обраћања и одржаног дан раније, Владимир Путин је начинио свој избор. И мени се његов избор допада. Мишустин је стратешки премијер. Мишустин је постављен на Дан Светог Серафима Саровског, једног од духовних чувара Русије. Мишустин није само технократа и финансијски стручњак, његово именовање има и сакрално значење. Мишустин је одлична фигура у улози руског премијера, како би извукао земљу из мочваре у коју ју је довела влада Медведева.
Председник Путин предлаже и читав низ социјалних мера – подршку породици, помоћ онима с најнижим примањима, већу улогу државе у здравству, образовању… Да ли председник Путин „државни капитализам природно претвара у социјализам“?
Процес формирања оптималног развојног модела за Русију сада је у току.
Русија и Белорусија су формирале Савез, конфедералну заједницу. Шта се у овом тренутку догађа с даљом политичком и економском интеграцијом две државе? Шта је разлог за застој?
Позиције се управо усаглашавају.
Да ли је рат у Украјини завршен? И да ли је на помолу решење украјинске кризе?
Ситуација у Украјини у великој мери зависи од Израела, јер је олигарх Игор Коломојски, најважнија фигура која одређује смер развоја Украјине, израелски држављанин. А Коломојски је блиско повезан с Нетанијахуом, који ће вероватно изгубити превремене изборе 2. марта 2020. у Израелу. Пад Нетанијахуа промениће равнотежу снага у Украјини, где је утицај Израела веома снажан. Други фактор који утиче на динамику украјинске кризе је отпуштање помоћника председника Русије Владислава Суркова. Курс Кремља ће се променити и надам се да ће то убрзати стабилизацију ситуације у Украјини.
Својевремено (1998) изнели сте једно предвиђање: да ће се САД распасти на шест делова, на шест независних држава. Један од разлога за распад је неминовни колапс долара. Спољни дуг САД и даље расте, а долар некако одолева. Да ли су САД данас ближе или даље од новог грађанског рата?
Да, спољни дуг је већ досегао износ од 23 хиљаде милијарди долара. Земља је подељена, а покушај импичмента показао је у ствари да је у Сједињеним Државама у току „хладни грађански рат“. Али за сада Трамп спасава Америку од пропасти, он је створио седам милиона нових радних места и на хиљаде нових предузећа.
Да ли председник Трамп још представља „патриотску линију“ у САД, или је постао талац, заробљеник „дубоке државе“?
Увек сам подржавао и подржавам Трампа. Он је амерички патриота који се успешно бори с „дубоком државом“ и с глобалистима у целини. Недавно је председник Трамп одржао говор на Националном молитвеном доручку, у коме је изразио захвалност свима који су му помогли у борби против „дубоке државе“. Генерално, такав је био и говор који је одржао током свог наступа у Уједињеним нацијама 24. септембра 2019, када је изјавио да будућност припада патриотама, а не глобалистима.
Да ли је у скорије време могућ распад Европске уније?
С изласком Велике Британије она се већ распала.
Недавно сте изнели предлог о одржавању „Нове Јалте“ у Београду, а којом би били ударени темељи новог светског поретка. Овај, либерални, у међувремену је пропао. Да ли смо сада још ближи „Новој Јалти“?
Да, овог часа смо ближи, након „Спасоносног јануара 2020“ за Русију. Путинов пут данас, то је пут највећег руског цара Ивана Грозног и генералисимуса Стаљина. Петнаестог јануара 2020. наступио је „Спасоносни јануар 2020“ – по аналогији са „Спасоносним октобром 1917“. Трамп је успео да сузбије заверу у Сједињеним Државама. Сада остаје да се стабилизује ситуација у Кини, где Лондон спроводи хибридну ратну операцију против Кине и председника Си Ђинпинга лично (путем вируса корона). Си није имао времена да разреши владу. Британци су 16. јануара послали своје сараднике да заразе Вухан. Од 20. до 30. јануара спречено је ширење епидемије по читавој Кини. Циљ је био и разбијање Шангајске организације за сарадњу, савеза који је најавио стварање полицентричног света. Надам се да ће Си издржати и доћи у Београд 6. јуна 2020. године.
Зашто у Београду, у Србији?
Управо у Београду, након представљања моје књиге на српском језику Хибридни рат: теорија и пракса, у октобру 2019, дошао сам на ту идеју. Почетком 2019. предложио сам да се 2020. догоди „Нова Јалта“, као 1945. године. Три главна национална светска лидера – Владимир Путин, Доналд Трамп и Си Ђинпинг моћи ће да одрже глобалну, међународну конференцију, на којој је потребно створити нови, праведнији систем међународних односа. Али поставило се питање – где се тачно могу срести. У својим аналитичким програмима раније предлагао сам три града – Беч, Љубљану и Хелсинки. Љубљана – јер је Меланија Трамп из Словеније, у Хелсинкију је потписан посебан акт 1975. године, а ОЕБС се налази у Бечу. Али након моје посете музеју у Београду и изложби о војној агресији НАТО-а, 24. октобра 2019, када сам видео резултате ратних злочина НАТО-а против народа Србије, дошао сам до новог закључка. Састанак три главна светска лидера – Путина, Трампа и Ђинпинга – треба да буде одржан у јуну 2020. у Београду. У Београду се морају зауставити ратови и сукоби. Сједињене Државе морају се извинити и за варварско бомбардовање Београда и других српских градова, укључујући и напад на кинеску амбасаду. А након потписивања Београдске декларације, вође „Велике тројке“ могли би положити цвеће на споменик руском цару Николају Другом, који је још 1899. организовао Прву Хашку конференцију и залагао се за свет без ратова и оружаних сукоба. Време је да се остваре идеје руског цара. То би било симболично!
Заговарате идеју Балканске конфедерације, која би поред балканских земаља обухватала и Мађарску?
Да, и Мађарску, и читаву бившу Југославију, и Румунију, Бугарску, Грчку и Албанију. То је моја визија. Главни град Балканске конфедерације може бити само Београд.

3 коментара

 1. Иван Кирюшов

  Нова Јалта је врло вероватна. “Либерални” криминалци из НАТО-а треба осудити. Држите се, Срби братице. Са поздравом из Русије.

  9
  3
 2. Što se tiče “nove Jalte”, ona se u Srbiji odavno sprovodi. I za razliku od predhodne, koja je delila BiH, ova nova deli Srbiju. Prvobitna granica nove Jalte išla je granicom Požarevačkog mira. Za Atlanski savez i Amerikance, navikle na jasne linije, ova granica je prekomplikovana i oni su uzeli 44. paralelu kao početnu liniju razgraničenja. Trenutno Kragujevac ima funkciju onovremešnje Kazablanke. Trajna granica nove Jalte će ići između dva “koridora” čija se izgradnja planira i sprovodi. Južna granica interesa Evrope i Rusije biće koridor Vožd Karađorđe (Ljubovija-Valjevo-Lazarevac-Topola-Despotovac-Svilajnac-Bor). Severna granica Atlanskog saveza biće Moravski koridor+”Turski” dodatak (Pojate-Kruševac-Čačak-Požega-Užice-B.Bašta-iako koridor nastavlja ka Višegradu). Prostor između je “ničija zemlja”, zona deeskalacije. Sama Srbija će doći na “svoje”, podeliće se vredonosno na “evropsku”, “građansku”, “Severnu Srbiju” i “srpsku”, “narodnu”, “Južnu Srbiju”. U BiH će se granica nove Jalte sa 44. paralele podići malo na sever a ispod koridora Bijeljina-Banja Luka-Prijedor. I tako do “treće” Jalte.

  6
  8
 3. Licno smatram da prognoze g Panarina ,u smislu pobede patriotskih snaga , treba da podrzi svaki slobodomisleci covek .
  Pored analiza dogadjaja , mislim da bi bilo korisno porojektoavti aktivnosti na ubrzanom i konakcom slomu globalista , njihovih vodja , i da odgovarju za zlo koje su naneli , i da to bude pouka drugima u buducnosti .
  Takodje potrebno je predlagati poteze koji ce ici u pravcu pobede P. Tarmpa na predstojecim izborima .Poraz demokrata u SAD je bitan , treba ih slomiti do kraja .
  Globaliste , fasiste, naciste treba konacno poraziti i da odgovaraju .
  takodej je bitno da se rukovodici svih drzava izjasne za sta su . I da jakim merama potiskuju sve strukture globalista i njihove ekspoziture .
  Treba traziti i sprovesti istragu i vezoi KOVID 19 , i odgovorne kazniti na najstrozi nacin , ukljucujuci i za masovna ubitstva .Ako je to neko uradio , to je terorizam i drzavni terorizam koji ne sme proci bez kazne .

  6
  2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *