Слатки загребачки грех

Лепа Брена и Хрвати

Фуриозни концерт Лепе Брене у Загребу неочекивано је изазвао салве носталгичних емоција према бившој Југославији, упркос тежњи хрватских чистунаца да „домовински рат“ буде свакодневна мера свега у Хрватској, тим пре што је у току била и председничка изборна кампања

Скоро да је паника захватила чуваре хрватске домољубне чистоте и независне државности, када је само недељу дана пре председничких избора, и још у време католичког Адвента, Загребом са два концерта протутњала Лепа Брена. Јер уместо божићних звончића, адвентских верских концерата и промицања пригодних домољубних песама, орила се песма „Ја сам Југословенка“. „Очи су ми море Јадранско, косе су ми класје панонско, сетна ми је душа словенска, ја сам Југословенка“, певала је крцата загребачка Арена углас с Бреном и прве и друге вечери.

ЗВЕЗДА ПЕТОКРАКА И ЈУГОСЛОВЕНКА Нешто тако могло се наслутити још пре концерта, приликом сусрета и ручка са градоначелником Загреба Миланом Бандићем који је, најављујући спектакл, рекао да Загрепчани воле Брену. „Бранитељски портал“ је одмах пожурио да прокоментарише како „Бандић не може без источног греха“, алудирајући и на његов недавни сусрет са Драганом Марковићем Палмом.
И није за домољубне чистунце, можда, ни био толики проблем што се певала баш „Југословенка“ већ што је неких 40.000 Хрвата (два пута по 20.000) у „Арени“ знало напамет цео текст те песме. И то, углавном, младих људи који о дешавањима пре тридесетак година знају само из прича, па и својих „домољубних чувара“.
У стилу звезде која је некада на своје концерте долазила и хеликоптером, Брена се на бину спустила с крова загребачке арене на звезди петокраки.
„У Загребу је било незаборавно и веома емотивно“, написала је после на друштвеним мрежама. „Концерти који носе радост, љубав и добре вибрације. Загреб, хвала“, додала је она а многи су се присетили њених својевремених речи: „Ја сам вероватно последња Југословенка. И јесам носталгична, јер је то време које је мене као уметника изнедрило. И ако ме питате, да, ја сам и даље у срцу Југословенка.“

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.