Снага и упорност „Тамнаве“ и њених запослених

 

Четврт века рада најпродуктивнијег копа РБ „Колубара“

Јубилеј 25 година рада Површинског копа „Тамнава – Западно поље“, који је ослонац производње и напродуктивнији у ЕПС-овом огранку РБ „Колубара“, обележен је свечаном академијом у Лазаревцу. Свечане плакете за посебан допринос раду и развоју овог копа у име ЕПС-овог огранка РБ „Колубара“ додељене су председнику Србије Александру Вучићу и в. д. директора ЈП „Електропривреда Србије“ Милораду Грчићу, који је примио плакету и у име председника.
„Свака четврта сијалица у српским домаћинствима светли данас захваљујући радницима рударског копа ’Тамнава – Западно поље’“, истакао је Грчић и честитао радницима јубилеј. Он је указао на тежак рад и пожртвовање рудара и радника у овом предузећу.
„Током четврт века рада овог копа производња је само два пута стала, у време петооктобарских промена 2000. године и у мају 2014. када је ’Тамнава – Западно поље’ потпуно поплављено. Иако је 2014. година била једна од најтежих за ’Колубару’, уз подршку државе тада је одлучено, иако је било супротних идеја, да коп настави са радом, а да се вода из насталог језера дубине 60 метара – испумпа. Захваљујем тадашњем премијеру, а садашњем председнику Србије Александру Вучићу на подршци да се доносе одлука за спас копа“, поручио је Грчић, који је у време поплава био директор РБ „Колубара“.
Говорећи о успесима запослених на овом копу, Грчић је рекао да, према досадашњим испитивањима терена, на овој локацији има још 240 милиона тона угља, што ће омогућити сигурно снабдевање струјом домаћинстава и привреде у Србији у наредним деценијама.
За 25 година рада на овој локацији откопано је 214 милиона тона лигнита, а 1.173 запослена радника данас обезбеђују четвртину свих потреба за угљем у производњи струје у Србији.
Милан Мишковић, директор производње угља РБ „Колубара“, рекао је да се с копа „Тамнава – Западно поље“ пут термоелектрана у Обреновцу испоручи просечно око 14 милиона тона угља годишње, што је око половине „Колубарине“ производње.
„У 2017. години на копу ’Тамнава – Западно поље’ ископано је рекордних 17 милиона тона угља“, нагласио је Мишковић.
Захвалнице за допринос у раду „Тамнаве“ додељене су пензионисаним и садашњим радницима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *