Излог књиге

Дино Буцати
ПРОДАВНИЦА ТАЈНИ
„Лагуна“, Београд

Буцати је „Продавницу тајни“ приредио две године пре смрти, у нади да ће упознати људе с најбољим што је написао. У овим приповеткама некад визионарским, некад гротескним, лирским и реалистичним или бајколиким, где се фантастично и зачудно смењују с хумором и иронијом, Буцати указује на оно бизарно које се крије иза баналног, на тајне које окружују савременог човека – осветљавајући тако кошмарну страну наше свакидашњице.

Дмитриј Глуховски
ТЕКСТ
„Дерета“, Београд

Први реалистички роман Дмитрија Глуховског представља спој психолошког трилера и криминалистичког романа. Радња се одвија у савременој Москви и њеним предграђима. О судару генерација, о немогућој љубави и узалудној освети говори се на врло необичан начин: СМС порукама, снимцима и мејловима забележеним на телефону Петје Хазина, полицајца који не преза да прекорачи границе реда и закона. Мобилни телефон је постао резервни магацин душе. У њему су сабрана наша најживља сећања: смех чувамо на фотографијама, а тренутке среће у видео-записима. У препискама су мајчини савети и пословне тајне. У историји интернет претраживача похрањује се све оно што нам је било интересантно. У четовима се налазе изјаве љубави и опроштаји, докази искушења и греха, суза и увреда. Телефон ‒ то сам ја. Ко узме мој телефон, за друге постаје ја. А када то примете, биће већ исувише касно. За све.

Иво Андрић
О РАТУ И БОМБАРДОВАЊУ
„Дерета“, Београд

Изабрани текстови у овој књизи Иве Андрића представљају пресек човекових осећања у годинама рата: од краћих нацрта и записа до прича и стихова у којима се често могу срести запажања попут ових: Свуда изглед пустоши и задах паљевина или Глува пустош и гробни мук и хлад. На метафизичком плану, али и на материјалистичком, уочавамо потрагу за смислом човекове егзистенције. Наратив у овој књизи је понекад окрутан и тежак према животу, али и одмерен и болан, с неком чудном ведрином интимне исповести људске душе над амбисом сећања и свакодневице. У једној слици у којој Андрић с терасе посматра рушевине Града, у контролисаним покретима и засићеном погледу неизбежне околности, откривају се и унутрашњи немири који рефлектују дубљи смисао историјског периода који је данас пред нама као некаква нужност, као болно сећање.

Олдос Хаксли
ВРЛИ НОВИ СВЕТ
„Нова књига“, Подгорица

Ово изузетно важно дело Олдоса Хакслија, једно од најзначајнијих дела светске књижевности, представља снажну визију неуравнотежене, но технолошки напредне будућности у којој се људи генетски узгајају, друштвено индоктринирају и фармаколошки анестезирају да би се што пасивније односили према ауторитарном поретку – све по цену њихове слободе, људскости, па чак и душе.
Хаксли је човек непревазиђеног талента: подједнако уметник, духовни трагалац, и један од најпажљивијих посматрача људске природе и цивилизације у историји књижевности. Врли нови свет, његово ремек-дело, истовремено је опчинило и уплашило милионе читалаца и своју је ургенту важност задржало до данашњег дана.
Написан у сенци успона фашизма у Европи тридесетих година, Врли нови свет подједнако добро комуницира са савременим светом 21. века којим доминирају индустрија забаве, технологија и фармацеутика, уметност убеђивања и тајанствени утицај елита.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *