Izlog knjige

Dino Bucati
PRODAVNICA TAJNI
„Laguna“, Beograd

Bucati je „Prodavnicu tajni“ priredio dve godine pre smrti, u nadi da će upoznati ljude s najboljim što je napisao. U ovim pripovetkama nekad vizionarskim, nekad grotesknim, lirskim i realističnim ili bajkolikim, gde se fantastično i začudno smenjuju s humorom i ironijom, Bucati ukazuje na ono bizarno koje se krije iza banalnog, na tajne koje okružuju savremenog čoveka – osvetljavajući tako košmarnu stranu naše svakidašnjice.

Dmitrij Gluhovski
TEKST
„Dereta“, Beograd

Prvi realistički roman Dmitrija Gluhovskog predstavlja spoj psihološkog trilera i kriminalističkog romana. Radnja se odvija u savremenoj Moskvi i njenim predgrađima. O sudaru generacija, o nemogućoj ljubavi i uzaludnoj osveti govori se na vrlo neobičan način: SMS porukama, snimcima i mejlovima zabeleženim na telefonu Petje Hazina, policajca koji ne preza da prekorači granice reda i zakona. Mobilni telefon je postao rezervni magacin duše. U njemu su sabrana naša najživlja sećanja: smeh čuvamo na fotografijama, a trenutke sreće u video-zapisima. U prepiskama su majčini saveti i poslovne tajne. U istoriji internet pretraživača pohranjuje se sve ono što nam je bilo interesantno. U četovima se nalaze izjave ljubavi i oproštaji, dokazi iskušenja i greha, suza i uvreda. Telefon ‒ to sam ja. Ko uzme moj telefon, za druge postaje ja. A kada to primete, biće već isuviše kasno. Za sve.

Ivo Andrić
O RATU I BOMBARDOVANJU
„Dereta“, Beograd

Izabrani tekstovi u ovoj knjizi Ive Andrića predstavljaju presek čovekovih osećanja u godinama rata: od kraćih nacrta i zapisa do priča i stihova u kojima se često mogu sresti zapažanja poput ovih: Svuda izgled pustoši i zadah paljevina ili Gluva pustoš i grobni muk i hlad. Na metafizičkom planu, ali i na materijalističkom, uočavamo potragu za smislom čovekove egzistencije. Narativ u ovoj knjizi je ponekad okrutan i težak prema životu, ali i odmeren i bolan, s nekom čudnom vedrinom intimne ispovesti ljudske duše nad ambisom sećanja i svakodnevice. U jednoj slici u kojoj Andrić s terase posmatra ruševine Grada, u kontrolisanim pokretima i zasićenom pogledu neizbežne okolnosti, otkrivaju se i unutrašnji nemiri koji reflektuju dublji smisao istorijskog perioda koji je danas pred nama kao nekakva nužnost, kao bolno sećanje.

Oldos Haksli
VRLI NOVI SVET
„Nova knjiga“, Podgorica

Ovo izuzetno važno delo Oldosa Hakslija, jedno od najznačajnijih dela svetske književnosti, predstavlja snažnu viziju neuravnotežene, no tehnološki napredne budućnosti u kojoj se ljudi genetski uzgajaju, društveno indoktriniraju i farmakološki anesteziraju da bi se što pasivnije odnosili prema autoritarnom poretku – sve po cenu njihove slobode, ljudskosti, pa čak i duše.
Haksli je čovek neprevaziđenog talenta: podjednako umetnik, duhovni tragalac, i jedan od najpažljivijih posmatrača ljudske prirode i civilizacije u istoriji književnosti. Vrli novi svet, njegovo remek-delo, istovremeno je opčinilo i uplašilo milione čitalaca i svoju je urgentu važnost zadržalo do današnjeg dana.
Napisan u senci uspona fašizma u Evropi tridesetih godina, Vrli novi svet podjednako dobro komunicira sa savremenim svetom 21. veka kojim dominiraju industrija zabave, tehnologija i farmaceutika, umetnost ubeđivanja i tajanstveni uticaj elita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *