Брегзит као политичка револуција

За „Печат“ из Лондона Синиша Љепојевић

Јаз између Велике Британије и онога што се још увек зове ЕУ је толико велики да било какво помирење личи на неостварив сан и немогућу мисију

Oдлука довољне већине британских грађана, донесена на референдуму јуна 2016. године, да Уједињено Краљевство напусти Европску унију (ЕУ), довела је до разбијања системске структуре и ретко виђеног политичког хаоса не само у Британији него је начела статус кво и у кључним земљама Европе. Брегзит је у ствари почетак тектонских промена и у Британији и у Европи, и у много чему тај процес је на нивоу политичке револуције. Брегзит је, показало се, много више од пуког изласка једне земље из блока европске интеграције.

ПРЕМИЈЕРСКА ВРТЕШКА У минуле три године од референдумског изгласавања брегзита, треба подсетити, два британска премијера изгубила су власт а трећи је изгубио радну већину у Парламенту. Дејвид Камерон, који је водио кампању за останак у ЕУ, морао је да поднесе оставку а потом и да потпуно напусти политику.
У избору његовог наследника направљена је кључна грешка јер је, закулисним играма у Парламенту, за новог лидера октроисана Тереза Меј (за њу није гласало чланство владајуће Конзервативне партије), која је на референдуму гласала против брегзита, а дошла је на место премијера да реализује брегзит. Апсурд. Требало би такође подсетити и да је тада, 2016, главни фаворит за лидера био Борис Џонсон, који је и предводио референдумску кампању за излазак из ЕУ, али је маневрима у коридорима моћи направљена сплетка и издали су га водећи конзервативни посланици па је он одустао.
Три године касније Џонсон је ипак постао лидер конзервативаца и премијер, и то захваљујући већинској подршци на изборима међу члановима владајуће партије.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *