Смотра технолошких достигнућа Србије

САЈАМ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ 2019

Овогодишњи сајам наоружања и војне опреме постао је највећа манифестација те врсте у југоисточној Европи са 128 излагача, од чега 96 из Србије и 32 из иностранства. Изложено наоружање показује да се одбрамбена индустрија Србије опоравила и  да ће у ускоро обезбедити најважнија средства за нашу војску

Пише ЗВОНИМИР ПЕШИЋ

Одбрамбена индустрија представља изузетан точак замајац развоја привреде, посебно у домену нових технологија. Познато је да се већина нових технологија примењују најпре у области космонаутике и у производњи наоружања и војне опреме. Осим тога извоз наоружања и војне опреме представља значајан извор девизних прихода. У време СФРЈ извоз средстава војне технике и трансфер инжењеринга доносили су тадашњој војној индустрији годишње приходе и до две милијарде долара. Тада је наменска индустрија војсци обезбеђивала чак 85 одсто укупних потреба. Нису произвођена само средства чије су серије биле мале, па се то није исплатило или нисмо поседовали одговарајуће технологије. Били смо међу малобројним државама света које су имале своје тенкове, авионе и подморнице. Наш тенк М-84 пред разбијање Југославије показао се као најприлагодљивији за ратовање у пустињским условима. И данас је у врху по предностима које нуди. Нажалост, тенк је био заједнички производ индустрије Србије, Хрватске, Словеније и БиХ. Капацитети наменске индустрије, због опасности које су претиле, углавном су подизани у унутрашњости земље, најчешће у Босни и Херцеговини. Део те индустрије био је смештен у подземним објектима, а део је имао резервне капацитете управо у утроби планина.

Занимљиво је да је Југославија била једна од четири државе света која је поседовала аеродинамички тунел. Та скупа и високотехнолошка инвестиција налази се у нашој престоници, односно у Жаркову. И данас се у том објекту за потребе наше наменске индустрије Србије или за иностране партнере испитују поједина решења за авионе и велику палету пројектила. Стручњаци Ваздухопловног војног института својевремено (осамдесетих година минулог века) пројектовали су суперсонични авион, али се од тог пројекта, због високих трошкова и притиска из Словеније и Хрватске одустало. Пред разбијање Југославије САД су одабрале наш авион ,,Галеб 4“ као платформу на којој би развијали сопствени школски авион, али су од тога одустали због догађаја из 1991.

ОСЛАЊАЊЕ НА СОПСТВЕНЕ СНАГЕ Србија је одлуком да се ослања на сопствене снаге у последњих неколико година развила капацитете одбрамбене индустрије који данас производе средства наоружања и војне опреме високог технолошког нивоа. Везивно ткиво у тој области је компанија ,,Југоимпорт-СДПР“. О убрзаном развоју одбрамбене индустрије говори податак да је прошле године у наоружање Војске уведен рекордан број средстава из домаћег развоја – укупно 29, а у првом кварталу ове године додатних 22. Овај број би до краја године требало да се повећа за најмање још 24.

Сајам „Партнер 2019“ отворио је министар одбране Александар Вулин, истакавши да наша „одбрамбена индустрија за први и главни задатак има развој, економију, али више од свега дужност да опреми, наоружа и припреми Војску Србије за одбрану слободе“. Истакао је и да је Србија прошле године извезла наменске производе у вредности већој од 500 милиона долара, што је три пута више него 2011. Вулин је додао да је Војска Србије „поносна што може да сарађује са Одбрамбеном индустријом Србије“. „Мало је народа који као српски знају шта значи слобода и који су за слободу спремни да ураде баш све. И баш зато знамо да нема слободе без модерне, снажне, успешне, опремљене армије. Сваки народ који цени и воли слободу зна да треба да цени и воли своју војску. Пред вама су наши резултати, наш труд и наша памет, а ми вам је нудимо у нади да ћете имати нешто да научите и од нас, баш као што ми учимо од свих вас, наших драгих гостију из света. Дајемо вам наше знање, наше оружје, нашу муницију, али оно што нас је учинило великим не можемо да вам дамо – људе који чине одбрамбену индустрију Србије, који чине нашу војску. За то ипак морате да се родите међу Србима“, поручио је он.

Министарство одбране и домаћа одбрамбена индустрија представили су научне, истраживачке, опитне, ремонтне и образовне капацитете својих институција и њихов коначни резултат – најсавременије производе наоружања и војне опреме директним корисницима, званичним иностраним делегацијама које су посетиле ту манифестацију, медијима и публици. Сајам је представио и традиционално богат пратећи програм са презентацијама домаћих и страних фирми, стручним програмима и предавањима.

На овогодишњем сајму приказани су готово сви најновији домаћи производи, а највећи део тога јесу пројекти који се развијају за потребе наше војске, али и за инострано тржиште. Изложена је најновија генерација стрељачког наоружања и муниције и оптоелектронских система, роботизоване наоружане копнене платформе, нова генерација теренских и борбених возила, што су све елементи Пројекта 1500+, затим разне модернизације оклопних борбених возила, артиљеријски и ракетни системи са вођеним и невођеним пројектилима, противоклопне ракете, беспилотне летелице.

Председник Србије Александар Вучић и извршни директор компаније „Ербас“ Бруно Евен су на сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2019“ свечано открили први од девет „Ербасових“ хеликоптера Х-145М опремљен нашим наоружањем. Евен је свечано уручио Сертификат за одржавање хеликоптера „Газела“ Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“. Тако је Србија постала регионални центар за ремонт и модернизацију те врсте хеликоптера. Између осталог, ,,Газеле“ ће бити опремане савременијим системима за противоклопну борбу с продуженим дометом ракета.

БОГАТА ПОНУДА Велику пажњу стручњака привукао је самоходни вишецевни ракетни лансер ,,Тамнава“, чији пројектили калибра 267 милиметара могу да досегну циљеве на даљини од чак 70 километара брзином гађања од сто ракета у минуту. Велики новитет представљају и даљински управљане борбене станице (ДУБС) „киклоп“ и „кербер“, наоружане једноцевним, односно троцевним топом калибра 20 милиметара. Поједностављено речено, то су куполе с наоружањем у којима нема људи, њима се управља даљински, углавном из безбедне унутрашњости возила на која се уграђује. Самоходно оруђе ,,Нора“ 155 мм такође је усавршено, а посетиоци сајма могли су да виде и самоходне лансере ракета ,,Огањ“ 128/122 мм и самоходне системе ,,Кошава“ и ,,Шумадија“. Наша одбрамбена индустрија усавршила је и високософистицирани систем за навођење на циљ авио-бомби. Изложен је и низ технолошких новитета попут модернизованих противоклопних ракета, аутоматских пушака и бацача ракета, као и ваздухопловног наоружања. Први пут је представљена и летећа платформа са ометачем веза која током борбених дејстава може да паралише непријатељске радио-везе, као и дронови, од којих посебну вредност има минијатурни хеликоптер. Уз оклопна возила ,,Лазар 3“ и ,,Милош“, у овом пакету је пажњу је привукло и оклопно возило ,,Деспот“, производ Републике Српске, први пут представљено 9. јануара ове године.

Компанија „Утва авио-индустрија“, која је у власништву „Југоимпорт-СДПР“, потписала је уговоре укупне вредности 1.260.000 евра за производњу авиона, ремонт и за послове на развоју новог авиона за потребе компаније „Смартлинк“ из Дубаија. Уговори се односе на производњу модернизованих авиона двоседа, типа „Утва 75“ и захваљујући њима биће обновљена производња ових летелица после 30 година паузе, а подразумевају и развој и разраду пројектне документације за летелицу опште категорије, као и пружање додатних услуга из делатности компаније „Утва“.

У складу с новоизмењеном стратегијом, а у оквиру дугорочног плана развоја система одбране, Министарство одбране и Генералштаб дефинисали су 95 група система наоружања, чијом набавком Војска Србије треба да постигне одговарајући ниво способности. Од тих 95, чак 75 је из домаћег развоја и производње. „Нагласак смо ставили на развој оних технологија и подсистема који се могу мултипликовати и применити на више система наоружања. Ми, дакле, сада имамо јако сложен задатак да стигнемо оно што смо пропустили док је окружење напредовало и да будемо довољно брзи, јер и остали убрзавају“, рекао је вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

„Програм који је донет пре неколико година предвидео је значајно обнављање технолошких линија, увођење елемента индустрије 4.0 са стратегијом максималне аутоматизације, роботизације и примене најсавременијих технологија. Тачно је да је Влада Србије успела да створи амбијент у коме су врло значајна средства уложена у одбрамбене технологије. Откад је започео овај нови инвестициони циклус, у осам предузећа одбрамбене индустрије Србије уложено је око 175 милиона евра, што од профита оствареног продајом на светском тржишту, што директном инвестицијом Владе од 49,5 милиона евра. Конкретан резултат је удвостручена производна способност. Иначе, требало би да се поносимо позицијом наше одбрамбене индустрије на светском тржишту, где се данас остварује више од 95 одсто прихода. Светско тржиште наоружања и војне опреме је својеврсна ’лига шампиона’ најнапреднијих технологија и на њему није лако опстати и остварити такав раст. Посао се на њему не добија већ се осваја победом над конкуренцијом, која је често из много већих и развијених земаља. А позиција на тржишту је резултат низа таквих победа“, навео је он.

На сајму је изложено и 400 експоната које је пројектовао Војнотехнички институт. Између осталих модел авиона ,,Сова“, беспилотна летелица ,,Стршљен“, извиђачки дрон ,,Пегаз“, даљински управљива беспосадна платформа ,,Милош“…

Професор Слободан Ступар, са Машинског факултета у Београду, учествовао је у три пројекта наменске индустрије – производњи самонавођене лаке авио-бомбе за беспилотне летелице, самонавођене авио-бомбе од 250 килограма и самонавођене минобацачке мине.

,,Застава оружје“ ове године се представила с две групе оружја. Најпре, то је фамилија модуларних пушака које, захваљујући заменљивим цевима, могу да дејствују муницијом у два калибра. „Уз наш традиционални програм стрељачког оружја, препознат на домаћем и светском тржишту на тржишту код нас и у свету, новитет је и пушкомитраљез М-20 који је својеврсна конверзија пушкомитраљеза М-84 7,62 х 51мм. Изложили смо и тешке митраљезе 12,7 мм, који могу да се монтирају за возило ’хамер’, затим митраљезе са електричним окидањем, те аутоматски бацач граната 30 мм. Ту су и далекометне пушке ’црна стрела’ и ’црно копље’, из којих се може дејствовати и на удаљености од 1.800 метара“, рекао је Ђорђе Маринковић, инжењер у развоју ,,Застава оружје“.    

ВИШЕ ПРОИЗВОЂАЧА

Пре две године у Републици Србији било је 48 предузећа, укључујући и државна, која су имала дозволу за производњу наоружања и војне опреме, са око 19.000 запослених. Сада имамо 54 регистрована предузећа са око 23.000 запослених и још 11 захтева у обради. У развоју и производњи наоружања учествују и бројни кооперанти (укупно око 200 предузећа и институција) и они чине одбрамбену технолошку индустријску базу Србије (ОТИБС).

Иако нису у већинском државном власништву, приватна предузећа представљају додатну снагу, пре свега кроз производњу компоненти подсистема за велике државне произвођаче, а и као самостални произвођачи одређених сложених система наоружања. Они ће имати значајно место у пројекту опремања Војске најсавременијим наоружањем, у 75 група система наоружања и војне опреме које ће се развити и произвести у Србији, наводи се у магазину ,,Одбрана“, званичном гласилу Министарства одбране РС.

ГАЂАЊЕ НА ПОЛИГОНУ

Поводом 70 година постојања предузећа „Југоимпорт-СДПР“ у Никинцима је, 26. јуна за војни врх и бројне иностране делегације које су посетиле међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2019“ уприличен приказ с бојевим гађањем. Приказ је отпочео налетима тренажног авиона „ласта“, након чега су уследили борбени заокрети и понирања авиона Г-4 и ракетирање стационарног циља невођеним ракетним зрнима 128 мм М15 што је нова верзија познате „муње“.

Симулацијом тактичке ситуације напада терориста у урбаном подручју припадници САЈ-а демонстрирали су гађање пиштољем ЦЗ999 и пушком пумпарицом. Гости су могли да се увере и у перформансе беспосадног возила „Милош“ и оклопног возила „Лазар-3“, из којих су гађани различити циљеви даљински управљаним борбeним станицама са митраљeзима.

Бојевим гађањем своју снагу је демонстрирао и самоходни топ-хаубица 155 мм НОРА Б52, а у широкој лепези приказаног наоружања и војне опреме нашли су се и авион „сова“, артиљеријски ПВО систем ПАСАРС, ракете „маљутка“ 2ф и 2Т5, модуларне пушке у калибру 6,5мм са оптичким и видео нишаном, нове снајперске пушке, различита муниција и системи наоружања ватрене подршке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *