Антисрпске рационализације

 

Током 20. века хрватски екстремисти су, уз одобравање великог дела јавности Хрватске, извршили низ великих злочина над српским народом. За разлику од других делова Европе оптерећених шовинизмом, из тога је уместо суочавања са сопственим гресима, произашла још већа мржња према Србима

Погроми, које су отпоче.ли још пре Првог светског рата, прерасли су током тог рата у масовне злочине извршене од стране хрватских припадника аустроугарских снага у Мачви, Источној Босни и другим српским крајевима са обе стране Дрине. О класичном геноциду који су тзв. државне структуре НДХ спроводиле над Србима током Другог светског рата излишно је шире говорити. Онда је деведесетих година уследила мање крвава (због глобалног контекста и српских капацитета за отпор) али у погледу резултата успешнија, реприза истог (сада се нећемо бавити питањем што је тако испало). Српски народ је готово потпуно избрисан са већег дела територија на којима је столећима живео а данас припадају Републици Хрватској. Упркос свему томе Хрвати дрско говоре о српској кривици у односу на њих! Осврнућу се у том светлу на недавне речи једног од њихових политичара.

ДУБРОВАЧКА ДРСКОСТ Актуелни градоначелник Дубровника рекао је пре неколико дана, током боравка у Мостару на конференцији „Одрживи туризам и културна баштина“, да је његов град спреман да са Требињем успостави туристичку сарадњу какву има са Котором и другим градовима у Црној Гори, ако се центар наше Источне Херцеговине извини „за све злочине направљене Дубровнику“. То ме је подсетило на једну врло корисну књигу за разумевање психологије хрватског друштва.
Реч је о делу Раула Хилберга (1926-2007) – познатог америчко-јеврејског политиколога и историчара а пре свега стручњака за Холокауст који се и сам на неки начин суочио са његовом уводном фазом (пре него што је са својом породицом успео да се докопа Кубе па затим САД) – „Злочинци, жртве, посматрачи. Јеврејска катастрофа 1933-1945“ (Београд, 2001, Самиздат). У питању је научник за кога је Хана Арент својевремено написала да је први дао „дубински опис сложеног механизма уништавања разрађеног од стране нациста“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.