МОДЕРНИ КОНТЕКСТ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

ИСТОРИЈСКЕ ЛЕКЦИЈЕ

Да ли је Владимиру Путину, или било којем другом истинском европском лидеру, уопште место на атлантистичким комеморацијама догађаја из Другог светског рата? Искуство једног од највећих државника у историји Старог континента нам говори да није

Kанцеларија председника Пољске Андреја Дуде саопштила је да лидер Русије Владимир Путин није добродошао на обележавање 80. годишњице почетка Другог светског рата. „Русија се не налази на списку позваних држава“, рекао је портпарол председника Блажеј Спичалски и додао да су „позивнице слате у складу с модерним, а не историјским контекстом“. Вероватно из сличних разлога, иако Париз то није званично тако саопштио, Путин није био позван ни на обележавање 75. годишњице савезничке инвазије на Нормандију којој су, између осталих, присуствовали председник САД Доналд Трамп, британска премијерка Тереза Меј, па и немачка канцеларка Ангела Меркел. Путина ово непозивање, по свему судећи, није много увредило и он је само лаконски прокоментарисао како га и не интересује да свуда буде „дежурни гост“. Али погађа га – и на то често упозорава – прекрајање и кривотворење историје.
То на шта Путин упозорава и што не сме да допусти, не због себе, свог угледа и части него због 27 милиона погинулих сународника, јесте евидентно у, на пример, француским истраживањима јавног мнења. Тако је по анкети француског центра Ифоп, спроведеној непосредно по завршетку рата, маја 1945, скоро 60 посто Француза веровало да је Совјетски Савез дао највећи допринос победи, док је мање од 20 одсто навело САД. Сада су се ствари обрнуле и приликом 60. годишњице инвазије, 2004, када је Русија била први пут заступљена на комеморацији, 58 посто испитаника на прво место ставља САД, а 20 Русију. Ово иако су Американци укупно, и у Европи, и на Пацифику, изгубили око 400.000 људи, што је само делић жртве коју је поднео Совјетски Савез. Ко се како борио говоре и статистике о немачким жртвама. До 31. децембра 1944. године на Источном фронту погинуло је 2.742.909 Немаца, док их је на Западном живот изгубило 339.957. У последњим месецима рата, током 1945. године, погинуло је 1.230.045 немачких војника, од чега 83 посто на истоку.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *