Рат заклетих пацифиста

Фаталне (за нас) немачке одлуке: Како је, после политички хазардерске улоге (конзервативца) Хелмута Кола у растакању Југославије, његов наследник (социјалдемократа) Герхард Шредер ортачки са (зеленим) Јошком Фишером увео земљу, први пут после Хитлера, у рат против Србије (НАТО агресија) чија двадесета годишњица управо следи

О годишњицама великих, превратничких и, посебно трагичних догађаја, а НАТО агресија против Савезне Републике Југославије (24. март – 11. јуни 1999) то сигурно јесте, изнова се „врте“ стара питања која, по правилу, и кад је реч о немачком учешћу у тој агресији, остају без коначних и неупитних одговора.
Једно од тих кардиналних питања јесте, свакако, следеће: Лако се могло догодити да заклети пацифисти, политичке странке које су чиниле у том часу „црвено -зелену“ владајућу коалицију, Социјалдемократска партија (СПД) и Зелени, и њихови лидери, „шездесетосмаши“ Герхард Шредер, канцелар, и Јошка Фишер, његов заменик и шеф дипломатије – уведу земљу, први пут после Хитлера, у један безумни рат.
Реч је о припадницима странака које су чиниле окосницу снажног мировног покрета, који је, у време Вијетнамског рата и посебно опасне блоковске трке у наоружању – размештање америчких ракета „першинг 2“ на западнонемачком тлу, као „одговор“ на совјетске ракете „СС-20“ са источне стране – дизао нацију на ноге: на улице великих немачких градова излазиле су стотине хиљада противника рата, а америчка војна база (с ракетама) у Рамштајну бивала је, данима, под блокадом „живог зида“, мноштва људи који су је, држећи се за руке, опасивали.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.