УЗДАРЈЕ

Једна фотографија из каталога привукла ми је пажњу. На њој две мале девојчице, старости око пет година. У тексту испод пише: Мадлен Олбрајт, државни секретар САД, и Љуба Попчић, другују у Врњачкој Бањи за време њеног избеглиштва

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије, наших пријатеља, деце, рођака умире од рака изазваног НАТО бомбама. Нико не одговара.

РАЗЛИКУЈУ СЕ САМО ИЗГОВОРИ Из Законоправила Светог Саве (Миодраг М. Петровић, Законоправило, Жича, 2004). Правило 2, страна 546: Ко рукоположи за новац – да се извргне са оним кога је рукоположио.
Нема тумачења уз ово правило, нити је потребно. Ко хоће уз помоћ новца да нешто постигне биће кажњен истом казном као и онај који је новац узео. Подмићивање и узимање мита нису изум данашњег времена, али изговор, па сви тако раде, јесте. Кад данас наиђемо на такав случај, ваљало би да се сетимо Законоправила. Јесте давно писано, али појаве у њему записане трају до данашњих дана.
У Врњачкој Бањи постоји поред старе цркве подигнуте 1834. године и нова црква. Храм је посвећен рођењу Пресвете Богородице. Темеље новог храма освештао је 2012. године блаженопочивши епископ жички Хризостом. Градња храма завршена је 2017. кад је Храм и освештан на Малу Госпојину, дан рођења Пресвете Богородице. Храмовна слава је у Источни петак, први петак по Васкрсу. Званичан назив је Живоносни источник, али се у народу зове и светли петак, јер пада у Светлу недељу. Иначе источни или светли петак је и слава Какова, које се налази у атару села Јерисоса на Халкидикију. Каково је метох манастира Хиландара.
Прошле, 2018. године Миодраг Ристић Мија из Врњачке Бање подигао је звоник за покој душе супруге Србијанке Ристић Циле и за здравље и срећу фамилије.
На недељним Светим литургијама, бар у новом храму где сам долазио, има много верника: старих, младих, деце, жена и мушкараца. Посебну пажњу привлачи хор својим предивним појањем, састављен већином од дама у најлепшим годинама. Литургијско појање Иже херувими и тропара Пресветој Богородици, сем што нам радост у душу унесе охрабри нас и припреми да све тешкоће и невоље које ће доћи лакше дочекамо. У прошлу недељу, 17. фебруара, хор је све нас, док се по завршетку литургије делила нафора, почастио песмом Господе помилуј отпојаном на руском језику. Врњачка Бања иако јануар и фебруар нису месеци кад гости хрле у њу, има шта да покаже. Житељи Врњачке Бање имају једну од најлепше уређених и одржаваних библиотека са богатим књижним фондом. Библиотека носи име лекара и писца др Душана Радића, који је цео животни и радни век провео са Врњцима. Поред зграде библиотеке налази се и Музеј бањског лечења.

УСПОМЕНА ИЗ БАЊЕ На брегу изнад парка је раскошни дворац Белимарковића. Саграђен је крајем 19. века, а његов први власник је био генерал Јован Белимарковић, министар у влади краља Милана Обреновића. Данас је у њему смештен и Завичајни музеј. У музеју је прошле, 2018. године отворена занимљива изложба под називом Здравље у чаши. Аутор изложбе и писац текста обимног и фотографијама крцатог каталога је госпођа Јелена Боровић Димић, археолог. У каталогу поред осталог наведена је и латинска изрека Лекари лече, природа излечује. Кад су ове две ствари у садејству, оне су гарант успешности лечења, закључује аутор. Једна фотографија из каталога привукла ми је пажњу. У питању је фотографија две мале девојчице, старости око пет година. Ништа необично, да у тексту испод не пише следеће: Мадлен Олбрајт, државни секретар САД, и Љуба Попчић, другују у Врњачкој Бањи за време њеног избеглиштва. Срби су је прихватили и чували за време Другог светског рата. Знамо како нам је, кад се докопала мало овоземаљске моћи, узвратила пре двадесет година, наређујући да се Србија бомбама уништи, а уранијумом и отровима затрује. Да ли је док су бомбе разарале Србију помислила на Бању и своју другарицу из детињства Љубу? У Бањи се, као у доба њеног избеглиштва, продају шоље украшене чувеном изреком: Успомена из Врњачке Бање.
Проф. Гидеон Грајф рече: „Свету је потребан холивудски филм о Јасеновцу, који треба да режира Емир Кустурица. Ја сам ту да помогнем.“ Све честитке професору, а филмским уметницима, Србима, питање, док сви чекамо да се сними филм о Јасеновцу, зашто не снимите филм о клању дечака Слободана Стојановића. Имао је година колико и Ана Франк, коју данас „Хрвати“ избацују из школске лектире.
Молимо се за српске хероје Радована Караџића, Ратка Младића, капетана Драгана. Молимо се за здравље Асанжа. Помозимо нашој браћи и сестрама који живе на Косову и Метохији. Чувајмо Републику Српску. Догодине у Призрену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *