НАТО анте портас

Зашто су у НАТО-у управо сада одлучили да активирају позив официјелном Сарајеву, будући да им је добро познато да потенцијални кандидат за чланство није испунио примарни услов из 2010. године

Северноатлантска алијанса присетила се Босне и Херцеговине и позвала државу која је по многим елементима фактички међународни протекторат, да, уколико то жели, покрене Акциони план за улазак у НАТО (МАП). Да би се сломио отпор Републике Српске која не пристаје да на силу као део БиХ буде угурана у војну организацију из Брисела, западни сценаристи покушавају да, користећи трагедију породице Драгичевић, на улицама Бањалуке путем обојене револуције сруше Милорада Додика или га бар толико ослабе да мора капитулирати пред њиховим захтевима.

ОДМРЗАВАЊЕ НАТО ПРОЦЕСА Пре него што анализирамо дешавања у највећем граду Републике Српске – која су, нимало случајно, добила огроман публицитет и подршку у западним и београдским круговима и медијима глобалистичке оријентације – вратићемо се почетку ове приче, односно разлозима због којих су формални челници НАТО-а решили да баш сад пруже шансу земљи која не испуњава ниједан критеријум за чланство да пође према светлој будућности у Бриселу.
Подсетимо, још 2010. западни војни савез поставио је дејтонској творевини услове које мора да испуни уколико хоће да крене према пријему у чланство, после чега је све ове године читав процес остао залеђен.
Наравно да не може бити ни речи о томе да су у НАТО-у иједног тренутка заборавили на БиХ, као што је тешко поверовати да ће се челници савеза према овом питању у пракси понашати у складу са изјавом генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да је „сада на Босни и Херцеговини да одлучи хоће ли учинити шта јој је понуђено“.
Поставља се, наравно, логично питање зашто су у НАТО-у управо сада одлучили да активирају позив официјелном Сарајеву, будући да им је добро познато да потенцијални кандидат за чланство није испунио примарни услов из 2010. којим је било предвиђено да се сва непокретна војна имовина у земљи (читај: у ентитетима) мора укњижити као државна имовина у власништву Министарства одбране БиХ, те да је – што је за целу ствар још важније – Бањалука, усвајањем резолуције о војној неутралности у Народној скупштини РС, изразила јасно противљење овог ентитета уласку у Северноатлантску алијансу.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.