Опет Блер

Шта то бивши премијер Велике Британије и главни заговорник агресије на нашу земљу поново мешетари у Србији, укључујући и Косово и Метохију?

Председник самозваног Косова Хашим Тачи није успео да издржи а да се, такав је ваљда дух времена у коме живимо, на друштвеним мрежама не похвали својим, такорећи, друштвеним животом. Па смо захваљујући томе дошли у прилику да наслутимо и нешто више о ономе о чему не знамо скоро ништа, то јест не званично.

САСТАНАК У ЛОНДОНУ У раним јутарњим сатима у суботу 8. децембра – у 4:29, прецизности ради а и зато што је време помало бизарно за ову врсту активности па га зато и бележимо – Тачи је на свој званични твитер налог окачио фотографију на којој су он и бивши британски премијер Тони Блер, уз поруку: „Имао сам одличан састанак с мојим пријатељем Тонијем Блером. Његов допринос нашој слободи и независности је изванредан. Он у потпуности подржава процес дијалога за (постизање) коначног и свеобухватног дила између Косова и Србије, који води ка међусобном признању и чланству Косова у НАТО-у, ЕУ и УН.“
Споменута заједничка фотографија Тачија и Блера, рецимо и то узгред као још један неуобичајен детаљ који нећемо даље покушавати да растумачимо јер не располажемо додатним информацијама, није направљена на овом њиховом састанку него још пре осам година; интернет претрагом проналазимо је у британском „Дејли мејлу“ од 16. децембра 2010. (текст под насловом који вреди цитирати: „Г. Блер има неке веома бизарне пријатеље, али чудовиште које је трговало људским органима све их превазилази“), а настала је пет месеци раније, 8. јула 2010, када је ово, јел’, чудовиште у Приштини уручивало свом британском пријатељу некакву златну медаљу слободе Косова, а уз то и урамљену декларацију независности Косова.

БЛЕРОВО ЛОБИРАЊЕ Садашњи сусрет два злочинца против српског народа и државе и узајамна подршка коју су при томе један другоме изразили, елем, били би једва вредни спомена – старо новинарско правило наиме каже да није вест да је пас ујео човека, хоћемо да кажемо, шта би друго и могло да се очекује од овакве двојице – био би дакле овај сусрет Тачија и Блера и његов закључак недостојан наше пажње да није ширег контекста који нас присиљава да пажњу обратимо и те како.
Јер, подсећамо, лондонски дневник „Тајмс“ је у издању од 4. октобра ове године, у тексту под насловом „Етничка подела која би могла да врати рат на Балкан“, тврдио да бивши британски премијер Тони Блер није, што се нас тиче, сасвим бивши него има извесну улогу у преговорима који се воде између Београда и Приштине: „Иако је Институт за глобалну промену Тонија Блера демантоваo да бивши премијер лобира за договор о подели у име српског председника, инсајдери упознати с преговорима у више наврата су устврдили да се г. Блер већ састао с немачком канцеларком Ангелом Меркел и замолио је да поново размисли о свом противљењу плану о подели, а сада је на путу за Вашингтон како би у прилог подели разговарао с Националним саветом за безбедност.“
А подсећамо и да смо у прошлом броју „Печата“, анализирајући Тачијев наступ у Атлантском савету у Вашингтону, дошли да закључка да је и он потврдио сумње да се некакви закулисни преговори, који укључују и неки вид корекције граница / разграничења / размене територије, заиста воде јер, рекао је тамо Тачи, „део овог (свеобухватног договора), где две државе признају једна другу, треба да буде и исцртавање границе између две земље… Нађите ми пример где су две земље направиле мировни договор без дефинисања границе. Ми у томе нисмо изузетак“.

СОРОШЕВА УЛОГА Управо овакво решење косметског питања, писао је „Печат“ и о томе („Сорошев план за Косово“), отворено заговара и Фондација за отворено друштво Џорџа (и његовог сина Алекса) Сороша – размена територија се, као најповољније решење, заговара у документу ове фондације под насловом „Економски, демографски и социјални ефекти различитих сценарија нормализације односа између Београда и Приштине“ – при чему се млађи Сорош у више наврата састајао и са Хашимом Тачијем и са Александром Вучићем. С првим је разматрао „путеве ка већем признању Косова!“, с другим је крајем августа ове године имао „још један продуктиван састанак (…), настављајући напредак ка решењу за Косово, кључном не само за стабилност на Балкану већ и за читаву Европу!“ (извод: инстаграм налог Алекса Сороша).
А сада портал syri.net, који се представља као „највећа новинска агенција у Албанији“, у амбасади Косова у Риму добија потврду да је Хашим Тачи био тамо 4. новембра у „приватној посети“ и преспавао једну ноћ, а „у дану у којем је Тачи тамо остао приватно, у италијанској престоници виђен је и Алекс Сорош, син шпекуланта и милијардера, који, према свим показатељима, стоји иза овог плана“.

ПРЕМИЈЕР И МИЛИЈАРДЕР Све ово пак спомињемо зато што попречна веза између Тонија Блера и Сороша више не представља никакву тајну, а у овом нашем контексту она поприма и додатни смисао.
Лондонски „Гардијан“ писао је, тако, да Блерова добротворна организација „Афричка управљачка иницијатива“ „саветује председнике и премијере у осам (афричких) држава а финансирају је фондације Била и Мелинде Гејтс и Џорџа Сороша“, док су – цитирамо „Дејли мејл“ – „финансијски извештаји Фондације за отворено друштво открили да је 2012. она потрошила 601.753 долара за унајмљивање Блера и његових сарадника како би помогли лидеру Гвинеје да ’ефикасно управља и спроведе у дело своју амбициозну реформистичку агенду’“.
Штавише, један од процурелих мејлова Хилари Клинтон, из фебруара 2012, садржи и лично Блерово признање да сарађује са Сорошем. „Моја добротворна организација са Сорошевом фондацијом помаже председнику Гвинеје“, стоји у Блеровом мејлу Клинтоновој, у којој је моли за финансијску помоћ…

КОНКУРС У СРБИЈИ Да ли се ова матрица из Гвинеје сад примењује и у Србији? Множе се, како смо видели, индиције да су и Сорош и Блер на неки начин упетљани у преговоре Београда и Приштине, а Блерова конекција с Владом Србије додатно је актуелизована ових дана иритантним конкурсом који је његов Институт за глобалну промену расписао за два радна места у Београду – вишег саветника, који би требало да буде задужен за „решавање кључних проблема високо приоритетних пројеката владе и давање подршке и доприноса пројектном менаџменту, спољнополитичким брифинзима и стратешким комуникацијама“, и вишег саветника за комуникацију високих званичника.
И Блеров институт и премијерка Владе Србије Ана Брнабић истакли су да ови саветници неће бити плаћени из српског буџета. Но ова информација, која би ангажовању двоје саветника требало да да позитиван спин у виду утехе да нас они неће коштати ништа, заправо изазива много озбиљнија питања. Ко ће их плаћати? И са којим циљем? Јер досадашња су нас жалосна искуства научила да у туђи алтруизам не верујемо. А поготово је тако нешто немогуће у случају особе каква је Тони Блер јер, враћамо се на онај наслов из „Дејли мејла“ о пријатељу чудовишту, с ким си – такав си…
А ту је и питање безбедносних провера кроз које ће проћи, или уопште не могу да их прођу, ови саветници, а наслућујемо из описа њихових радних места да ће бити ангажовани на пословима прилично осетљиве природе.
Но кључно је међу овим питањима без ваљаног одговора оно основно, које се тиче степена умешаности Тонија Блера и његовог финансијера Сороша у преговоре Београда и Приштине. Колики је степен њихове умешаности, и зашто им је уопште допуштено да се умешају? Пошто је јасно да њихови мотиви, и исход њиховог прегнућа, за нас не могу да буду добри.

Један коментар

  1. deda iz Srbije van sebe

    Тачи је знао кад да пређе у хипије и престао да води рат . Води љубав са рептилима из Давоса , министаркама и комесаркама . Јадни Веља Илић је тачно препознао шему и понудио се као жртва , али није нашао спонзора да му напуни јакну средствима за лобирање као допуну свом либиду . Срби воле слободу више од државе , али мање од пара …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *