Косово формирало војску

Такозвани Косовски парламент усвојио је пакет од три закона — закон о косовским безбедносним снагама, закон о служби у косовским безбедносним снагама и закон о министарству одбране. Тиме је омогућена трансформација косовских безбедносних снага у косовску војску. Седници су присуствовали тзв. премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај и тзв. косовски председник Хашим Тачи.    

Америчка амбасада у Приштини после усвајања закона о формирању косовске војске у парламенту Косова, огласила се саопштењем у којем понавља подршку САД „транзицији косовских безбедносних снага у снаге са мандатом територијалне одбране“, уз оцену да је то суверено право Косова.

„Ови закони не доносе никакве непосредне промене у структури, мисији или оперативном раду снага, већ представљају почетак практичног и сталног рада на изградњи транспарентне и мултиетничке снаге у оперативној повезаности са НАТО-ом, која служи свим косовским заједницама, у складу са десетогодишњим планом транзиције косовске владе“, наводи се у саопштењу.

Америчка амбасада је позвала владу у Приштини да настави блиску сарадњу са НАТО савезницима и партнерима и да се укључи у анимирање мањинских заједница како сада, тако и током читавог вишегодишњег процеса који следи.

„Очекујемо да ће се наставити постојећи аранжмани са Кфором који се тичу кретања и операција снага на Косову. Сви актери унутар и ван Косова требало би да подрже и подстакну грађане мањинских заједница на Косову да учествују у својим безбедносним снагама зарад својих заједница и земље. САД су посвећене раду са КСБ-ом како би оне унапредиле свој професионални развој и организациону еволуцију, што ће допринети миру и стабилности на Косову и у региону“, наводи се даље у саопштењу.

Регионална стабилност захтева да Косово „учини истинске напоре да нормализује односе са суседом Србијом“, навела је америчка амбасада у Приштини, истичући да охрабрује обе стране да предузму неодложне кораке за смањење тензија и стварање услова за брз напредак у дијалогу.

Циљ је, како се наводи, постизања обострано корисног договора који ће унапредити мир, стабилност и просперитет на Косову и у региону, што је највиши приоритет САД на Косову.

„Позивамо све заинтересоване стране да преусмере своју енергију и ангажују се озбиљно и конструктивно у остваривању тог циља“, истиче се у саопштењу америчке амбасаде.

„Све је згажено!“ Порука Срба после заседања Кризног штаба

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да је усвајањем закона о формирању војске Приштина на најгрубљи начин напала мир, безбедност и сигурност и позвао Србе на мир, суздржаност и да не наседају на провокације.

„Данас су у Приштини у присуству свих међународних представника пред очима ЕУ, УН и свих на свету погажени Повеља УН, Резолуција СБ УН 1244, Кумановски споразум и међународно јавно право“, рекао је Ракић на прес-конференцији након седнице Кризног штаба.

Он је истакао да је формирањем тзв. војске Косова најгрубље погажена Резолуција 1244 УН, којом се јасно говори да је Кфор једина оружана сила на Косову и Метохији.

Ракић је позвао Србе на КиМ, и северно и јужно од Ибра, на суздржаност и да не наседају на провокације, којих ће свакако бити.

„Наш циљ и интерес је да одржимо мир на овим просторима“, истакао је Ракић.

„Нисмо сами у свему овоме. Србија је уз све нас. Председник Александар Вучић је више пута поновио да неће дозволити никакве нападе на српски живаљ на КиМ“, казао је Ракић.

Представници Српске листе су се новинарима обратили обучени у мајице на којима су симболично прецртани међународно право, Резолуција 1244 СБ УН и Војно-технички споразум из Куманова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *