Kosovo formiralo vojsku

Takozvani Kosovski parlament usvojio je paket od tri zakona — zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i zakon o ministarstvu odbrane. Time je omogućena transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku. Sednici su prisustvovali tzv. premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i tzv. kosovski predsednik Hašim Tači.    

Američka ambasada u Prištini posle usvajanja zakona o formiranju kosovske vojske u parlamentu Kosova, oglasila se saopštenjem u kojem ponavlja podršku SAD „tranziciji kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane“, uz ocenu da je to suvereno pravo Kosova.

„Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO-om, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade“, navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozvala vladu u Prištini da nastavi blisku saradnju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

„Očekujemo da će se nastaviti postojeći aranžmani sa Kforom koji se tiču kretanja i operacija snaga na Kosovu. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama zarad svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa KSB-om kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju, što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu“, navodi se dalje u saopštenju.

Regionalna stabilnost zahteva da Kosovo „učini istinske napore da normalizuje odnose sa susedom Srbijom“, navela je američka ambasada u Prištini, ističući da ohrabruje obe strane da preduzmu neodložne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Cilj je, kako se navodi, postizanja obostrano korisnog dogovora koji će unaprediti mir, stabilnost i prosperitet na Kosovu i u regionu, što je najviši prioritet SAD na Kosovu.

„Pozivamo sve zainteresovane strane da preusmere svoju energiju i angažuju se ozbiljno i konstruktivno u ostvarivanju tog cilja“, ističe se u saopštenju američke ambasade.

„Sve je zgaženo!“ Poruka Srba posle zasedanja Kriznog štaba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je usvajanjem zakona o formiranju vojske Priština na najgrublji način napala mir, bezbednost i sigurnost i pozvao Srbe na mir, suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije.

„Danas su u Prištini u prisustvu svih međunarodnih predstavnika pred očima EU, UN i svih na svetu pogaženi Povelja UN, Rezolucija SB UN 1244, Kumanovski sporazum i međunarodno javno pravo“, rekao je Rakić na pres-konferenciji nakon sednice Kriznog štaba.

On je istakao da je formiranjem tzv. vojske Kosova najgrublje pogažena Rezolucija 1244 UN, kojom se jasno govori da je Kfor jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji.

Rakić je pozvao Srbe na KiM, i severno i južno od Ibra, na suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije, kojih će svakako biti.

„Naš cilj i interes je da održimo mir na ovim prostorima“, istakao je Rakić.

„Nismo sami u svemu ovome. Srbija je uz sve nas. Predsednik Aleksandar Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti nikakve napade na srpski živalj na KiM“, kazao je Rakić.

Predstavnici Srpske liste su se novinarima obratili obučeni u majice na kojima su simbolično precrtani međunarodno pravo, Rezolucija 1244 SB UN i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *