Коначни одлазак Ангеле Меркел, (иако) на рате

Одлука која је изненадила не само немачку јавност и открила немоћ доскора најмоћније жене света: Ангела Меркел одлази, после осамнаест година, са страначког (ЦДУ) кормила покушавајући, грозничаво и с крајње неизвесним исходом, да сачува до краја четвртог мандата (2021) канцеларски трон

Вест је заиста изазвала прави политички потрес. Одлука Ангеле Меркел да се одрекне страначког кормила, које је (пуних) осамнаест година држала чврсто и неприкосновено у рукама, саопштена минулог понедељка, веома је изненадила (не само) немачку јавност. Иако за боље познаваоце немачких политичких прилика (а посебно неприлика) није била и сасвим неочекивана.
Сигнали и поруке „суверена“, бирачког народа, у читавој серији изборних окршаја, били су толико драстично гласни и драматични да би лако, и без последица, могли да их пречују и игноришу и особе с далеко мање политичког „њуха“ од оног, толико пута потврђеног и изоштреног, канцеларкиног. Могло се, наиме, очекивати да ће, кад су још уследила два узастопна шока, за кратко време (свега две седмице), најпре баварског, па потом оног у Хесену, 28. октобра, неминовно „летети (политичке) главе“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *