АЛЕКСА БУХА – Српској је потребан српски консензус

Разговарао Коља Бесаровић

Сматрам да је добро што су избори завршени овако како су завршени јер и Додик и његова странка имају још доста да кажу у интересу Републике Српске, а они су у последњих десетак година страна која, чини ми се, најбоље штити и промовише те интересе

Филозоф др Алекса Буха је током бурног ратног времена и стварања Републике Српске био члан најужег руководства прве српске државе настале западно од Дрине. Катедру на Филозофском факултету у Сарајеву, где је као редовни професор предавао предмет Историја филозофије од Канта до Хусерла, по избијању рата 1992. године заменио је незахвалним послом министра спољних послова непризнате Републике Српске, а после Дејтонског мировног споразума једно време је обављао дужност председника Српске демократске странке. Након тога се повукао с политичке сцене и из јавности и вратио се својој највећој љубави – филозофији. Иако, према властитим речима, није дао ниједан интервју од 2005. године, пристао је да у разговору за „Печат“ изнесе своје виђење актуелних дешавања у Републици Српској и БиХ, али и да каже нешто о времену у коме је био актер и сведок бурних историјских збивања.

Професоре Буха, дуго вас нема у јавности. Зашто?
Из политике сам изашао 1998, дакле пре 20 година. Додуше, повремено сам се појављивао, али не више с амбицијом да се вратим политици или будем њен актер већ стицајем околности због разлога које нисам могао пренебрегнути. У последњих неколико година наступао сам с намером да подржим оснивање, да је тако назовем, изворне Српске демократске странке. Настао је сукоб између два супротстављена блока у Републици Српској који је претио да добије трагичан епилог. Постојала је идеја да се проба „евоцирати“ изворни СДС зато што је овај садашњи у међувремену, како се мени чини, застранио утолико што је све стављао на карту сарадње с међународном заједницом, као и представницима Федерације БиХ. Да би се то на неки начин, колико-толико спречило, било је неопходно казати нешто јавно, и ја сам то урадио заједно с неколицином људи најпре пре две године, а онда и пре неких шест месеци. Из тога није на садашњим изборима резултирало богзна шта, али бар се чула реч људи који су учествовали у стварању Републике Српске и којима није било свеједно како ће ствари даље тећи.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.