Продаја ПКБ-а – Галабија над српским ораницама

Уз све примедбе и упозорења да се не продаје земљишни ресурс као што је ПКБ, да га треба очувати и унапредити, држава га је ипак отуђила и то, чини се, по веома ниској цени

Стара пословица каже да је лако продати, али да је тешко стећи. Може ли се то рећи и за актуелну продају Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ), за коју једни кажу да је трагично погубна, а други да је то требало урадити још пре 20 или бар 10 година? У сваком случају, приватизација ПКБ-а данас је једна од најболнијих тема наше привреде.

ЈЕДИНСТВЕН У СВЕТУ Мало је познато да је ПКБ по величини скоро као цео Београд. Простире се на готово 30.000 хектара, док урбана површина града износи око 36.000 хектара, односно 360 квадратних километара. Не постоји такав пољопривредно-прехрамбени систем нигде у свету, који у склопу свог пословања има могућност да развија нове производе, попут института или огледног добра, а да истовремено поседује способност да самостално прехрамбеним производима снабдева велеград у довољним количинама, и да се притом налази на самом рубу престонице.
По српској традицији, поколењима никада није било дозвољено да распродају непокретну имовину-земљу, ако би у било ком селу у Србији неко то урадио, изгубио би углед и поверење сељана. „Ни најсиромашнији сељак у најзабитијем селу Србије никада не продаје њиву испред кућног прага, ако није животно угрожен. А ПКБ је њива, не испред већ у Београду – кућном прагу Србије“, поручивао је својевремено агроекономиста Миладин Шеварлић.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.