Копаоник добио најмодернију трафостаницу у Србији

Настављају се инвестиције ЕПС-а у развој дистрибутивне мреже

Технолошки најмодернија трафостаница у Србији „Копаоник“ 110/35/10 киловолти пуштена је у рад, чиме је највећи зимски туристички центар у Србији, захваљујући инвестицији „Електропривреде Србије“, добио услове за квалитетније и поузданије снабдевање електричном енергијом. Нова трафостаница има три пута већи капацитет од старе, што је кључно важно и за нове инвестиције. Вредност инвестиције је 9,5 милиона евра, а извођач радова је компанија „Сименс“.
„Уграђена је опрема која је последња реч технологије ’Сименса’, постоји највиши ниво безбедности за сваког запосленог који интервенише, ако за тим постоји потреба. Нова трафостаница је изграђена да бисмо сачували постојећи обим туризма, стабилизовали напајање постојећих туристичких објеката, али и омогућили новим инвеститорима услове за улагања“, нагласио је Милорад Грчић, в. д. ЕПС-а.
Трафостаница напона 110 киловолти, са изводима на 35 и 10 кВ последња је реч технологије. Безбедност је на највишем нивоу, а губици електричне енергије су занемарљиви. Повезана је са диспечерским центром у Краљеву, одакле се даљински може управљати овим новим енергетским објектом.
Директор у „Сименсу“ за Адриатик регион Срђан Срдановић рекао је да је та компанија имала велику подршку од ЕПС-а, локалне самоуправе и владе, као и да је пројекат завршен чак осам месеци пре планираног рока и да је то још један у низу „гринфилд“ пројеката који је урађен у сарадњи са ЕПС-ом.
Грчић је потом објаснио да је трафостаница изграђена према светским стандардима предвиђеним за надморске висине преко 1.500 метара, што значи да је потпуно заштићена од свих атмосферских утицаја.
„Неопходно је да изградимо кабл од трафостанице ’Јошаничка Бања’ до трафостанице ’Копаоник’. Тиме ћемо постићи потпуну стабилизацију у напајању овог региона и више неће морати да се искључују снежни топови да би сви хотели у шпицу сезоне имали стабилно снабдевање струјом, што се догодило пре неколико година“, додао је Грчић и најавио да ће сви прикључци и повезивања на остале трафое бити завршени до краја 2019, те да ће Копаоник као туристички центар онда имати потпуно стабилно снабдевање достојно 21. века и модерне Србије.
Милорад Грчић је најавио и да ће у складу с политиком владе и председника Србије Александра Вучића бити настављена изградња нових објеката и да ће отварање нових или обновљених трафостаница у свим општинама у наредних пет година постати свакодневица, али и подсетио да су прошле недеље у Суботици пуштене у рад две обновљене велике трафостанице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *