Како Америка уништава Бразил?

У изборном инжењерингу којим ће Бразил бити натеран да своју политику усклади са САД користе се најразличитија средства – од Врховног суда до ножева

Почетком септембра светски медији пренели су вест о тешком рањавању кандидата за председника Бразила Жаира Болсонароа, што је изазвало питање – шта се то догађа у Бразилу? Одговор је скоро једногласан. Данас Бразил представља пример како држава која слуша САД о питању „борбе са корупцијом“ саму себе разара. САД су за последње две године буквално „приватизовале“ Бразил, а доласком на власт неолиберала становништво почиње да схвата да је обмануто. Живот постаје све тежи, а што је најгоре, уништава се и нада да је могућ повратак на старо (које је било боље од новог).

ФАЛСИФИКАТИ И ЕКОНОМСКО ПРОПАДАЊЕ Промена власти у Бразилу догодила се у јуну 2016. када је изгласана смена председнице Дилме Русеф, кандидата левих политичких партија. Смена је извршена уз помоћ лажи и фалсификата о „кршењу буџетске дисциплине“ и „корумпираности бразилске председнице“. Уместо Дилме Русеф на власт је дошао неолиберал Мишел Темер. Сада се зна да је смена бразилске председнице дело САД, које су за тај прљави посао поткупиле медијску групацију „Глобо“ и довољан број сенатора, те тако медијски „успавали“ јавно мњење и приволели га да прихвати одлуку корумпираних сенатора.
Иако су неолиберали на власт у Бразилу дошли без избора (нови треба да се одрже следећег месеца) значајно су променили политику и економију државе, наравно, нагоре. Економија све ово време бележи пад (по три одсто сваке године), плате су „замрзнуте“, као и пензије. Национални статистички институт саопштио је да је пала потрошња становништва, док је извоз умањен за 2,8 посто, а без посла је остало 12 милиона људи, при чему расте и буџетски дефицит. Државу потресају свакодневна открића нових афера повезаних с корупцијом државних званичника, посебно министара владе Темера, који је и сам оптужен за иста кривична дела. Неке бразилске компаније објавиле су списак политичара који су тражили новац за своје „услуге“, али су тужиоци одбили да истражују ова недела.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *