Разгледница из Врњачке Бање

Како су летњи фестивали уметничке музике у Србији ушли у мејнстрим понуде летњег културног туризма

Посетиоци Врњачке Бање, поред карневала и Лавфеста, већ тринаесту годину имају могућност да чују одабрану музику у оквиру Међународног фестивала класичне музике Врњци у Замку културе Белимарковић. Организатор и реализатор фестивала је Културни центар Врњачке Бање, аутор пројекта виши кустос Јелена Боровић Димић, а уметнички директор гитариста Урош Дојчиновић.
Од 24. до 30. јула у Замку културе су изведени програми Љубав и гитара, Трагом српске гитаре, Вече српске соло песме, а наступили су и два гудачка квартета (Ђула из Мађарске и београдски Интермецо), дувачки трио Ад либитум из Македоније, као и фестивалски ансамбл Врњци под управом Олге Милићевић који је свечано затворио фестивал светском премијером кантате Давид и Витсавеја (према Другој књизи Самуиловој: Давидова прељуба и кривица за крв) норвешког композитора Гисле Крогсета, у сарадњи са Асоцијацијом композитора Норвешке. Фестивал је најавио нешто раније одржан чембалски реситал Смиљке Исаковић, која је наступила у оквиру обележавања 150 година постојања Бање као лечилишта и туристичке дестинације, са програмом Од Хенрија Осмог до Мокрањца. Посебна атракција концерта био је њен инструмент, историјска копија фламанског чембала радионице браће Рукерс из 1637. године, који је према фламанским узорима 17. века осликао академски сликар Предраг Пеђа Тодоровић.
Фестивал је отворио концерт уметничког директора Уроша Дојчиновића и мецосопрана Јадранке Јовановић, у популарном и слушљивом програму који се свидео разнородној публици Бање. Следеће вечери је представљена српска музика за гитару, од почетака до данас, са Дојчиновићем као солистом и специјалним гостима Краљевским гудачима Св. Ђорђа, Андрејем Јованићем на гитари и лаути, тенором Славком Николићем и Ивом Милошевић (флаута). И следеће вече посвећено је српској музици, соло песми у извођењу Тање Андријић (сопран), Небојше Бабића (баритон) и пијанисте Миливоја Вељића. У овој вечери доминирао је савремени српски композитор Мирољуб Аранђеловић Расински, уз Исидора Бајића и Корнелија Станковића. Мађарски гудачки квартет представио се шароликим програмом (Виља Лобос, Тарега, Вивалди), са солистом Жолтом Варгом на гитари, док је наш женски квартет Интермецо (Милена Рајковић – прва виолина, Тамара Живковић – друга виолина, Милена Мартинов Стојковић – виола, Милица Јакшић – виолончело) засијао кроз обраде рок, поп, соул и панк нумера за гудачки квартет, што је савремени популарни тренд у свету. Трио Ад либитум (Силвана Ћулева Атанасова – флаута, Лазар Соколов – кларинет и алт саксофон, Емилија Кабранова Филипова – клавир) определио се за савремену музику, што сасвим одговара необичном саставу трија. Савременом кантатом за вокално-инструментални ансамбл Врњци фестивал је ефектно завршен.
Фестивал је пратила репрезентативна изложба музичке заоставштине Стевана Мокрањца, коју су приредили Музеј Крајине из Неготина (аутори Ивица Трајковић и Сања Радосављевић) и Завичајни музеј – Замак културе Врњачке Бање. Музеј Крајине је у Неготину отворио меморијални музеј у родној кући Мокрањца, а ова одлично спремљена и професионално представљена изложба покушај је да се Мокрањац и његово време приближе и онима који нису никада дошли у Неготин. Документација обухвата и писма која су размењивали Стеван и његова будућа жена, дирљиво сведочанство велике љубави, али и времена у којима су настајала. Отворена је и изложба Здравље у чаши, као и веома значајна изложба Креативне пулсације, у оквиру које су изложени радови од оснивача УЛУС-а до данашњих младих нада ликовне и визуелне уметности. Изложбу прати изузетан каталог аутора Јелене Боровић Димић и мр Благоја Димића, док је идејни творац, као и свега што се дешава у Замку Белимарковић неуморна и увек пуна елана Јелена Боровић Димић, којој фестивал и све око њега дугује настанак, опстанак и наставак. Манифестацију је у оквиру својих могућности помогло Министарство културе и информисања Републике Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *