Razglednica iz Vrnjačke Banje

Kako su letnji festivali umetničke muzike u Srbiji ušli u mejnstrim ponude letnjeg kulturnog turizma

Posetioci Vrnjačke Banje, pored karnevala i Lavfesta, već trinaestu godinu imaju mogućnost da čuju odabranu muziku u okviru Međunarodnog festivala klasične muzike Vrnjci u Zamku kulture Belimarković. Organizator i realizator festivala je Kulturni centar Vrnjačke Banje, autor projekta viši kustos Jelena Borović Dimić, a umetnički direktor gitarista Uroš Dojčinović.
Od 24. do 30. jula u Zamku kulture su izvedeni programi Ljubav i gitara, Tragom srpske gitare, Veče srpske solo pesme, a nastupili su i dva gudačka kvarteta (Đula iz Mađarske i beogradski Intermeco), duvački trio Ad libitum iz Makedonije, kao i festivalski ansambl Vrnjci pod upravom Olge Milićević koji je svečano zatvorio festival svetskom premijerom kantate David i Vitsaveja (prema Drugoj knjizi Samuilovoj: Davidova preljuba i krivica za krv) norveškog kompozitora Gisle Krogseta, u saradnji sa Asocijacijom kompozitora Norveške. Festival je najavio nešto ranije održan čembalski resital Smiljke Isaković, koja je nastupila u okviru obeležavanja 150 godina postojanja Banje kao lečilišta i turističke destinacije, sa programom Od Henrija Osmog do Mokranjca. Posebna atrakcija koncerta bio je njen instrument, istorijska kopija flamanskog čembala radionice braće Rukers iz 1637. godine, koji je prema flamanskim uzorima 17. veka oslikao akademski slikar Predrag Peđa Todorović.
Festival je otvorio koncert umetničkog direktora Uroša Dojčinovića i mecosoprana Jadranke Jovanović, u popularnom i slušljivom programu koji se svideo raznorodnoj publici Banje. Sledeće večeri je predstavljena srpska muzika za gitaru, od početaka do danas, sa Dojčinovićem kao solistom i specijalnim gostima Kraljevskim gudačima Sv. Đorđa, Andrejem Jovanićem na gitari i lauti, tenorom Slavkom Nikolićem i Ivom Milošević (flauta). I sledeće veče posvećeno je srpskoj muzici, solo pesmi u izvođenju Tanje Andrijić (sopran), Nebojše Babića (bariton) i pijaniste Milivoja Veljića. U ovoj večeri dominirao je savremeni srpski kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, uz Isidora Bajića i Kornelija Stankovića. Mađarski gudački kvartet predstavio se šarolikim programom (Vilja Lobos, Tarega, Vivaldi), sa solistom Žoltom Vargom na gitari, dok je naš ženski kvartet Intermeco (Milena Rajković – prva violina, Tamara Živković – druga violina, Milena Martinov Stojković – viola, Milica Jakšić – violončelo) zasijao kroz obrade rok, pop, soul i pank numera za gudački kvartet, što je savremeni popularni trend u svetu. Trio Ad libitum (Silvana Ćuleva Atanasova – flauta, Lazar Sokolov – klarinet i alt saksofon, Emilija Kabranova Filipova – klavir) opredelio se za savremenu muziku, što sasvim odgovara neobičnom sastavu trija. Savremenom kantatom za vokalno-instrumentalni ansambl Vrnjci festival je efektno završen.
Festival je pratila reprezentativna izložba muzičke zaostavštine Stevana Mokranjca, koju su priredili Muzej Krajine iz Negotina (autori Ivica Trajković i Sanja Radosavljević) i Zavičajni muzej – Zamak kulture Vrnjačke Banje. Muzej Krajine je u Negotinu otvorio memorijalni muzej u rodnoj kući Mokranjca, a ova odlično spremljena i profesionalno predstavljena izložba pokušaj je da se Mokranjac i njegovo vreme približe i onima koji nisu nikada došli u Negotin. Dokumentacija obuhvata i pisma koja su razmenjivali Stevan i njegova buduća žena, dirljivo svedočanstvo velike ljubavi, ali i vremena u kojima su nastajala. Otvorena je i izložba Zdravlje u čaši, kao i veoma značajna izložba Kreativne pulsacije, u okviru koje su izloženi radovi od osnivača ULUS-a do današnjih mladih nada likovne i vizuelne umetnosti. Izložbu prati izuzetan katalog autora Jelene Borović Dimić i mr Blagoja Dimića, dok je idejni tvorac, kao i svega što se dešava u Zamku Belimarković neumorna i uvek puna elana Jelena Borović Dimić, kojoj festival i sve oko njega duguje nastanak, opstanak i nastavak. Manifestaciju je u okviru svojih mogućnosti pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *