Припрема ли Кина Пут соје?

Москва улагачима нуди милион хектара обрадивих површина на Далеком истоку, имајући у виду могућност драстичног повећања извоза соје у Кину. Уз то Казахстан се намеће као потенцијални добављач соје који би у наредним деценијама могао да парира Бразилу и САД на кинеском тржишту

Остварујући удео од десетак одсто у укупном америчком извозу у Кину, соја стоји раме уз раме с авионима и микрочиповима. Реч је о једном од америчких стратегијских извозних производа. Стога је одлука кинеске владе од 6. јула да додатно опорезује увоз соје из САД стопом од 25 одсто тешко погодила фармере у Илиноису, Ајови и другим савезним америчким државама са знатном производњом ове биљне културе. Због тога је цена соје на америчком тржишту пала за двадесетак одсто, и делимично принудила произвођаче да овог лета траже друга тржишта, пре свега у Европи, на Блиском истоку и у југоисточној Азији.
У једном извештају „Ројтерса“, објављеном у јулу, наводи се да је удео кинеских купаца који су унапред резервисали залихе соје из предстојеће јесење жетве у САД – са шездесет одсто пао на седамнаест процената.
Рачуна се да су кинески купци само у априлу, у јеку одлука које су биле увод у каснији почетак трговинског сукоба, отказали куповину око 60 хиљада тона aмеричке соје. У мају отказана је куповина вишеструко већих количина.
Кина је највећи светски увозник соје. Она увозом задовољава преко 60 одсто тражње за сојом. Процене говоре да је током претходне сезоне увоз соје у ту земљу износио више од сто милиона тона (према неким изворима 97 милиона тона), од чега приближно 34 одсто отпада на увоз из САД.
Кинески увоз соје обухвата око 60 одсто соје која се појави на међународном тржишту и око 30 одсто укупне светске производње те биљне културе.
Различити извори наводе различите податке о вредности америчког извоза соје у Кину. Процене вредности крећу се од 12,3 до преко 14 милијарди долара. Поређења ради, Мексико као други по величини увозник соје на свету, лане је увезао пет милиона тона сојине сачме.
Глобалне процене говоре да ће увоз соје у Кину током жетвене сезоне 2018/2019. опасти на 95 до 97 милиона тона.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *