Мали корак за човечанство, велики за САД

Амерички десант на криволак

Да ли ће македонски Криволак бити само полигон за обуку НАТО снага у Европи или ће временом постати нова велика војна база ове алијансе?

Без обзира на сарадњу Војске Србије са НАТО снагама и повремено учешће у заједничким војним вежбама, српску јавност редовно узнемири вест о већим активностима или груписању НАТО снага у близини наших граница. Није у питању само сећање на злочиначку агресију и бомбардовање него свест о вишедеценијској отвореној подршци баш свима који угрожавају српски народ и српске интересе, тако да се Алијанса и даље доживљава као латентна опасност и војна претња.
Због тога се с великом пажњом прате активности на македонском војном полигону Криволак, који су Македонци уступили америчким снагама у Европи у периоду од 1. до 20. августа ове године. Овај полигон је својевремено ЈНА градила у највећој тајности од 1963. до 1969, па су тако и све активности на њему у вези са обуком и вежбама третиране као тајна. Ипак, информације о његовим специфичностима и квалитету давно су познате, тако да је фигурирао као највећи и најбољи полигон за војну обуку у Европи.
Иако се долазак 120 америчких војника приказује као временски ограничена активност, постаје све јасније да Американци неће пропустити шансу да овај објекат трајно запоседну. Сада се, наводно, тестирају могућности АРМ (Армије републике Македоније) да буде домаћин великим војним тренинзима НАТО, иако је лако предвидети да ће у перспективи њихова улога на Криволаку бити симболична. Американци најављују велика улагања у специјалне објекте и инфраструктуру уопште на овом полигону. Уредиће га по НАТО стандардима и готово је сигурно да ниједан сегмент свог боравка и функционисања на том месту неће поверити никоме другом. Поготово не тако малој и технички и организационо заосталој армији као што је македонска.
Све процене указују да ће Криволак врло брзо бити трајно поседнут од америчких снага и да ће се користити и као војна база и полигон за обуку НАТО снага у Европи. Користиће се исто као што га је својевремено користила ЈНА, где је истовремено на полигону тренирало и вежбало много различитих јединица и где се константно налазила респективна количина различитог тешког наоружања са складиштима убојног материјала. Наравно да није логично да свака оклопна, артиљеријска или ракетна јединица за сваку вежбу и гађање довлачи своје наоружање с другог краја Европе, него ће тешко наоружање бити саставни део опреме полигона, на располагању јединицама које ће се смењивати. Тако, иако ће трајно стациониране јединице на том објекту бити релативно мале, укупан број војника, тешког наоружања, војне технике и убојног материјала НАТО у сваком тренутку на Криволаку биће велики.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *