ЏУЛИЈА ГОРИН – Америка је погрешила на Балкану

Разговарао Јован Трипковић

Џулија Горин, аналитичар и конзервативни политички активиста, током сукоба у бившој Југославији јавно је кроз интервјуе, текстове, радио и телевизијска гостовања иступала у одбрану српских националних интереса. У ексклузивном разговору за Печат износи грешке и последице америчке спољне политике у Босни и на Косову

Није постојао никакав национални интерес за америчку подршку босанским и албанским муслиманима у сукобима у бившој Југославији – каже на почетку интервјуа за Печат америчка аналитичарка јеврејског порекла Џулија Горин и указује на бројне грешке америчке спољне политике, која по инерцији, заслепљено, наставља да подржава исламске екстремисте широм света мислећи да јој је то у интересу.
Због чега су, онда, Сједињене Државе током ратова у бившој Југославији подржале босанске Муслимане и косовске Албанце? Да ли је то, можда, било у финансијском интересу америчких политичких елита?
Амерички званичници су то објашњавали тзв. хуманитарним интервенцијама и стога им није био потребан никакав национални интерес као изговор. С обзиром на логичан закључак ових ратова, чији смо сведоци били, наша агенда постаје јасна. Постаје јасно да је наш интерес била Русија и успостављање војне базе Бондстил у близини Русије, базе која ће бити мост ка Русији и која може да послужи за демонтажу Руске Федерације. Овај приоритет је био циљ лажног интереса и ми смо били вољни да у суштини подривамо стварну сигурност, стабилност и национални интерес да бисмо то постигли.
Дакле, све то није било у националном интересу америчке нације, а вреди анализирати да ли је учињено зарад финансијског интереса наших политичких елита. Иако то није покренуло рат, свакако је било очигледан исход ратних дешавања. Сетимо се само да је петнаест година касније фирма бивше државне секретарке Мадлен Олбрајт учествовала у тендеру за куповину косовског националног мобилног оператера.
Наше ангажовање на Косову није могло да се деси без готовинских донација члановима Конгреса од стране етничког лобија који је заговарао америчку интервенцију. Посматрано ретроактивно подршка косовским Албанцима је учињена зарад финансијских интереса наших политичких елита.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.