Како се стварао Тито?

Београдска издавачка кућа „Катена мунди“ недавно је објавила књигу Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије. Двотомни зборник радова најеминентнијих домаћих аутора издавачки је подухват који је јавност већ оценила као веома важан догађај за српску културу и историографију. Издавач напомиње да је ово дело рађено „са дубоким пијететом према милионским жртвама које је наш народ положио у стварању и одбрани југословенске заједнице, уз истовремено уважавање потребе за сагледавањем и преиспитивањем модерне српске политике, за откривањем и апострофирањем константи које је одређују, како у претходних сто година, тако и данас“.
Печат из Зборника, у неколико наставака, објављује део текстова чији су аутори врхунска пера српске науке и друштвене теорије.

Готово религијско обожавање неприкосновеног монарха од стране народних маса прерасло је у једнопартијским системима у култ врховног партијског вође као његовог супститута. Какав је значај и који су предуслови за стварање култа личности у ауторитарним друштвима, открива технологија грађења култа личности Јосипа Броза Тита у Југославији

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *
Крај


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.