КО КОНТРОЛИШЕ ПРОИЗВОДЊУ ФИЛМОВА У ХОЛИВУДУ?

САД поседују моћну информативну силу која сарађује са огромним војним потенцијалом ради управљања светом. Последњих деценија, тачније са појавом интернета и социјалних мрежа, САД су почеле да користе средства ширења информација зарад идеолошког упада у друге државе, умањивши коришћење саме армије због високих трошкова. Влада САД сматра да оружане снаге неће остварити успех ако медији не спроведу неопходну идеолошку припрему

Амерички стратези сматрају да постоји седам закона експанзије, а најважнији је развој културе, јер се преко ње испољава утицај на сферу идеологије, производње, комерцијализације пословања, снажног „привлачног зрачења“, односно прозелитизма. Главно оружје америчког арсенала у овом домену је Холивуд, који не само што извози западне и америчке вредности и убеђења по целом свету него и шири стереотипе да америчку армију није могуће победити, чиме обесмишљавају отпор , односно, како се каже међу америчким стратезима „обраду становништва нападнуте државе“.
Постоје важна истраживања о томе да Министарство одбране САД, ЦИА и друге америчке тајне службе користе Холивуд за ширење америчке војне пропаганде. Ово питање истраживала су, између осталих, и два енглеска новинара Том Секер и Метју Елфорд, који су анализирали нека документа о вези америчких војних и обавештајних служби са Холивудом. „Ова документа су потврдила“, пишу поменути новинари, „да влада САД управља Холивудом, по потреби мења сценарије филмова, али и брани снимање њој неугодних филмова, посебно оне који намеравају да критикују Пентагон“.
Други истраживачи су анализирали 4.000 страница докумената Пентагона и ЦИА који су недавно постали доступни јавности и доказали „да је влада САД управљала снимањем више од 800 филмова и 1.000 телевизијских емисија.“ Године 2005. објављена је студија групе истраживања америчких научника која је потврдила мишљење да је Пентагон организовао снимање 600 филмова и неколико ТВ серија. Истовремено, ова група истраживача је тврдила да се ЦИА суштински мање меша у снимање филмова и серија (учествовала је наводно само у 10 снимања филмова). Но, 2016. објављена је књига Тришке Џекинса и Сајмона Вилметса о мешању Пентагона и ЦИА и снимања популарних филмова као што су „Рат Чарлија Вилсона“ и „Упознај њене родитеље“. Образац који је успостављен између Холивуда и Пентагона је једноставан. Сценаристи и режисери филмова имају обавезу да копије сценарија доставе одређеном одељењу Пентагона на читање, при чему је наведено одељење веза између Министарства одбране САД и Холивуда. Уколико сценарио добије одобрење Пентагона, уз њега добија и дозволу за коришћење војних објеката и ресурса за снимање филма. Ако се пак Пентагону не допадају одређени ликови или дијалози, филм не добија одобрење и режисери и сценаристи морају да измене ликове и спорне дијалоге у складу са жељама Пентагона.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.