РЕПЛИКА ЧЕХОВУ И КОМАДУ ТРИ СЕСТРЕ

Премијера текста славног Николаја Кољаде

После дуже паузе гледали смо на Сцени „Александар Поповић“ драмску премијеру

Комедија Николаја Владимировича Кољаде Шупљи камен дело је у којем се, поред осталог, писац поиграва мотивима и ликовима Чеховљевог комада Три сестре.
Реч је о новијем остварењу овог веома плодног руског драматичара, који је освојио не само руске него и позорнице широм света. Образован као глумац у Позоришној школи у Свердловску, данас Јекатеринбургу, да би студирао на Московском књижевном институту.Од 1986. почео је успешно да пише и позоришне комаде, од којих су посебно запажени Играмо фоте, Мурлин Мунро, Праћка, Бајка о мртвој краљевој кћери, Персијски јоргован, Полонеза Огињског, Кокошка, Американка, Девет белих хризантема, Манекен, Барака, Пикова дама, Лопов, Кокошје слепило, Брод лудака, Геодет и др, од којих су поједини са успехом приказивани и на нашим сценама.
Досад је Кољада написао више од 120 комада у којима слика живот обичних људи описујући њихово несналажење у условима транзиције и указујући на безнађе у које неминовно због тога западају. То је горући проблем нарочито у земљама негдашњег „реал-социјализма“ – поглавито у Русији, али и у свим осталим државама иза некадашње Гвоздене завесе. Као што веома добро знамо, тај проблем није мимоишао ни земље бивше Југославије, па ни нашу. Приказујући живот тзв. малих људи Кољада је објективан, али истините животне слике које нуди Кољадин театар нису једини разлог за велико интересовање гледалаца за његове комаде. Као драматичар он се на својствен начин надовезује на Чехова и његове визије изгубљених људских судбина.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Николај Кољада ШУПЉИ КАМЕН
ПОЗОРИШТЕ УК „Вук Стефановић Караџић“, Сцена „Александар Поповић“; ПРЕВОД Новица Антић
РЕЖИЈА Татјана Мандић Ригонат; Премијера 15. мај 2018


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.