PEČAT NEDELJE / Ljudi, poslovi i dani

SAD srušile sporazum s Iranom

merički predsednik Donald Tramp odlučio je da povuče svoju zemlju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu optužujući ovu zemlju da obogaćuje uranijum i pravi nuklearno oružje zanemarujući svoje obaveze. „Sporazum je omogućio Iranu da nastavi obogaćivanje uranijuma i na kraju da postigne nuklearni proboj“, rekao je Tramp govoreći u Beloj kući. „Sada imamo ubedljive potvrde da su obećanja Irana (da neće praviti nuklearno oružje) bila laž.“ Tramp je izjavio da nuklearni sporazum sa Iranom „nikad neće doneti mir“ i zato Amerika izlazi iz tog sporazuma. Dodao je da čak i ako Iran poštuje tačke iz nuklearnog programa, država može u kratkom roku da napravi takvo oružje. A ukoliko ga napravi, suočiće se sa problemima koje dosad nikad nije imao, obećao je američki predsednik. Tramp je izjavio da će SAD uvesti „najveći nivo sankcija“ Iranu. Sankcije će pogoditi energetiku, naftni, hemijski i finansijski sektor. Svaka država koja bude pomagala Iranu u njegovom nuklearnom programu biće na udaru američkih sankcija, a Iran će morati da zaključi novi nuklearni sporazum, o čemu su SAD spremne da pregovaraju, dodao je Tramp.

S druge strane, predsednik Irana Hasan Rohani negirao je Trampove optužbe i upozorio da bi njegova zemlja, ukoliko sporazum bude pogažen, mogla započeti neograničeno obogaćivanje uranijuma. „Iran se pridržavao svih obaveza iz nuklearnog sporazuma, realizovao ga je“, rekao je Rohani najavljujući razgovore o nuklearnom sporazumu sa ostalim potpisnicama sporazuma. „Ako postignemo cilj sporazuma u saradnji sa ostalim njegovim potpisnicima, onda će on ostati na snazi… Time što je izašla iz sporazuma, Amerika je zvanično ugrozila svoju posvećenost jednom međunarodnom sporazumu“, izjavio je Rohani dodajući da SAD nikad ne poštuju svoje obaveze.

Rohanijeve navode o iranskom poštovanju sporazuma potvrdila je i Rusija. „Iran se strogo drži obaveza koje je preuzeo, što redovno potvrđuje Međunarodna agencija za atomsku energiju. Mi to podržavamo i pozdravljamo“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da potez Vašingtona potkopava međunarodno poverenje u Međunarodnu agencija za atomsku energiju. „Duboko smo razočarani odlukom predsednika SAD Donalda Trampa što je jednostrano odbio realizaciju obaveza iz iranskog nuklearnog sporazuma i uvođenjem američkih sankcija protiv Irana“, navela je Moskva.

S odlukom SAD ne slažu se ni Evropska unija, kao ni Francuska i Nemačka. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da Vašington okreće leđa multilateralnim odnosima i prijateljskoj saradnji sa „okrutnošću koja može samo da nas iznenadi“, dok je predsednik Francuske Emanuel Makron u telefonskom razgovoru sa Rohanijem rekao da njegova zemlja namerava da nastavi sprovođenje sporazuma. Da sporazum treba poštovati izjavila je i nemačka kancelarka Angela Merkel, ali je ocenila da bi trebalo razgovarati i o njegovom „proširivanju“.       

Formirana gradska skupština

z ritualnu svađu i koškanja, u sredu je i zvanično počeo s radom novi saziv Skupštine Beograda, za čijeg je predsednika ponovo, kao i u prethodnom sazivu, izabran Nikola Nikodijević.

Formirano je, posle izbora na kojima su cenzus prešle četiri liste, pet odborničkih grupa – Srpske napredne stranke i njenih manjih partnera (64 od 110 odbornika), Dragana Đilasa (18 odbornika), Aleksandra Šapića (12 odbornika), Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića (8 odbornika) i isto toliko Socijalističke partije Srbije.

Ovime je ozvaničen razlaz Dragana Đilasa i Saše Jankovića, dok Vuk Jeremić zasad ostaje uz Đilasa koji je – kaže, simbolično, na Dan pobede i Dan Evrope – i formalno osnovao Savez za Srbiju kao novu opozicionu snagu.        

Srpska lista se (ne) vraća

rištinski mediji ustvrdili su ovih dana da se Srpska lista vraća u Vladu Kosova, koju je napustila krajem marta u znak protesta zbog brutalnog hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića.

Portparol Srpske liste Igor Simić, međutim, demantovao je ove tvrdnje. „Razgovora o obnavljanju naših aktivnosti u vladi nije bilo, niti se išta promenilo od trenutka kada smo napustili vladajuću koaliciju“, rekao je Simić, dodajući da su svesni da će ovakva odluka Srba u kosovskoj skupštini za posledicu imati dalju homogenizaciju albanskih političkih činilaca, „što se i u prethodnom periodu moglo videti po načinu na koji se takozvana opozicija odnosila prema vladinim predlozima u parlamentu… Shvatamo nezadovoljstvo onih koji danas shvataju da bez izabranih srpskih predstavnika ne mogu da fingiraju postojanje političkog pluralizma i nekakvog multietničkog društva, ali još jednom naglašavamo da za ovu situaciju nismo krivi mi, već oni koji su na nas slali maskirane nasilnike sa dugim cevima.“     

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *