ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Људи, послови и дани

САД срушиле споразум с Ираном

мерички председник Доналд Трамп одлучио је да повуче своју земљу из међународног споразума о иранском нуклеарном програму оптужујући ову земљу да обогаћује уранијум и прави нуклеарно оружје занемарујући своје обавезе. „Споразум је омогућио Ирану да настави обогаћивање уранијума и на крају да постигне нуклеарни пробој“, рекао је Трамп говорећи у Белој кући. „Сада имамо убедљиве потврде да су обећања Ирана (да неће правити нуклеарно оружје) била лаж.“ Трамп је изјавио да нуклеарни споразум са Ираном „никад неће донети мир“ и зато Америка излази из тог споразума. Додао је да чак и ако Иран поштује тачке из нуклеарног програма, држава може у кратком року да направи такво оружје. А уколико га направи, суочиће се са проблемима које досад никад није имао, обећао је амерички председник. Трамп је изјавио да ће САД увести „највећи ниво санкција“ Ирану. Санкције ће погодити енергетику, нафтни, хемијски и финансијски сектор. Свака држава која буде помагала Ирану у његовом нуклеарном програму биће на удару америчких санкција, а Иран ће морати да закључи нови нуклеарни споразум, о чему су САД спремне да преговарају, додао је Трамп.

С друге стране, председник Ирана Хасан Рохани негирао је Трампове оптужбе и упозорио да би његова земља, уколико споразум буде погажен, могла започети неограничено обогаћивање уранијума. „Иран се придржавао свих обавеза из нуклеарног споразума, реализовао га је“, рекао је Рохани најављујући разговоре о нуклеарном споразуму са осталим потписницама споразума. „Ако постигнемо циљ споразума у сарадњи са осталим његовим потписницима, онда ће он остати на снази… Тиме што је изашла из споразума, Америка је званично угрозила своју посвећеност једном међународном споразуму“, изјавио је Рохани додајући да САД никад не поштују своје обавезе.

Роханијеве наводе о иранском поштовању споразума потврдила је и Русија. „Иран се строго држи обавеза које је преузео, што редовно потврђује Међународна агенција за атомску енергију. Ми то подржавамо и поздрављамо“, саопштило је руско Министарство спољних послова, додајући да потез Вашингтона поткопава међународно поверење у Међународну агенција за атомску енергију. „Дубоко смо разочарани одлуком председника САД Доналда Трампа што је једнострано одбио реализацију обавеза из иранског нуклеарног споразума и увођењем америчких санкција против Ирана“, навела је Москва.

С одлуком САД не слажу се ни Европска унија, као ни Француска и Немачка. Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да Вашингтон окреће леђа мултилатералним односима и пријатељској сарадњи са „окрутношћу која може само да нас изненади“, док је председник Француске Емануел Макрон у телефонском разговору са Роханијем рекао да његова земља намерава да настави спровођење споразума. Да споразум треба поштовати изјавила је и немачка канцеларка Ангела Меркел, али је оценила да би требало разговарати и о његовом „проширивању“.       

Формирана градска скупштина

з ритуалну свађу и кошкања, у среду је и званично почео с радом нови сазив Скупштине Београда, за чијег је председника поново, као и у претходном сазиву, изабран Никола Никодијевић.

Формирано је, после избора на којима су цензус прешле четири листе, пет одборничких група – Српске напредне странке и њених мањих партнера (64 од 110 одборника), Драгана Ђиласа (18 одборника), Александра Шапића (12 одборника), Покрета слободних грађана Саше Јанковића (8 одборника) и исто толико Социјалистичке партије Србије.

Овиме је озваничен разлаз Драгана Ђиласа и Саше Јанковића, док Вук Јеремић засад остаје уз Ђиласа који је – каже, симболично, на Дан победе и Дан Европе – и формално основао Савез за Србију као нову опозициону снагу.        

Српска листа се (не) враћа

риштински медији устврдили су ових дана да се Српска листа враћа у Владу Косова, коју је напустила крајем марта у знак протеста због бруталног хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марка Ђурића.

Портпарол Српске листе Игор Симић, међутим, демантовао је ове тврдње. „Разговора о обнављању наших активности у влади није било, нити се ишта променило од тренутка када смо напустили владајућу коалицију“, рекао је Симић, додајући да су свесни да ће оваква одлука Срба у косовској скупштини за последицу имати даљу хомогенизацију албанских политичких чинилаца, „што се и у претходном периоду могло видети по начину на који се такозвана опозиција односила према владиним предлозима у парламенту… Схватамо незадовољство оних који данас схватају да без изабраних српских представника не могу да фингирају постојање политичког плурализма и некаквог мултиетничког друштва, али још једном наглашавамо да за ову ситуацију нисмо криви ми, већ они који су на нас слали маскиране насилнике са дугим цевима.“     

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *