ВЕЛИКИ МАЈСТОР ИЗ БАВАНИШТА

НАГРАДА ЗАДУЖБИНЕ МОМО КАПОР

Плaви прoстoр, 2011, уљe нa плaтну, 70 x 50 цм

Сликар Василије Васа Доловачки, нови добитник Награде Момо Капор за ликовну уметност, уметник је чије дело представља и својеврсни наставак велике школе војвођанског сликарства из деветнаестог века

Живимо у време када је у нашој средини заштита лика и дела експерименталних уметника постала државни пројекат. Наша мала културна сцена израз је потпуне тоталитарне превласти само једне, сорошевске врсте уметности. Најважније награде за ликовну уметност додељују се искључиво авангардним уметницима, јер ако нечије дело није по угледу на западно, неће бити примећено а још мање награђено. Провинцијална снисходљивост и културни аутошовинизам водећих представника наше ликовне уметности указује на потпуну необавештеност о стању у свету.

На најживљој ликовној сцени у свету каква је кинеска, најцењенији су сликари, њихова дела достижу астрономске вредности на тржишту, а слично је и у Европи. Највећи живи уметници у свету су сликари Анселм Кифер и Герхард Рихтер а и млађи попут Петера Доига и других су најпозициониранији. Водећа галерија у свету, лондонска „Сачи и Сачи“, пре више година издала је саопштење за јавност да је слика и даље преовлађујући вид интересовања у галеријском и стваралачком смислу.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

ПРИЗНАЊА ИСТАКНУТИМ СТВАРАОЦИМА
Задужбина „Мома Капор“ основана је 2010. године. Награде Задужбине додељују се сваке године, наизменично истакнутим књижевницима и ликовним уметницима. Ово признање за књижевност добили су Емир Кустурица, Петер Хандке, Драган Јовановић Данилов и Лабуд Драгић а за ликовну уметност сликари Владимир Дуњић, Мирјана Маодуш, Жељко Ђуровић и сада – Василије Васа Доловачки. Одлуку о овогодишњем добитнику награде донео је жири у саставу: Драган Јовановић Данилов, Дејан Ђорић, Љиљана Капор, оснивач Задужбине Мома Капор.
Новом лауреату награда је уручена 11. априла ове године у свечаној сали Скупштине града.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *