Помпео – нови јастреб у Трамповом гнезду

У последње време амерички председник Доналд Трамп заузет је отварањем нових фронтова и додатним продубљивањем старих ровова. У међународним односима недавни ваздушни напади на Сирију наставили су тврдолинијашки низ заоштравања односа са Кином и све већег усложњавања озбиљне кризе односа између Русије и Запада

Председник Доналд Трамп спровео је у претходних неколико недеља низ значајних персоналних промена у врху своје администрације. Прво је сменио државног секретара Рекса Тилерсона да би на његово место наименовао досадашњег шефа ЦИА и бившег конгресмена из Канзаса Мајка Помпеа. Плејади јастребова у америчком врху придодат је и некадашњи амбасадор Сједињених Држава у Уједињеним нацијама Џон Болтон, који је на месту саветника за националну безбедност сменио генерала Херберта Макмастера.

У складу са формалностима пред наименовање Помпео је 12. априла одговарао на питања у Одбору за спољне послове америчког Сената. „Треба да их потискујемо на сваком месту на коме се суочимо и дуж сваког правца“, рекао је Помпео у вези са политиком према Русији. Додао је да средства за противруско деловање треба да обухвате не само војску већ и економску моћ и моћ у сајбер простору. Интересантно је да Помепо, вероватно ненамерно, понавља опредељење изнето у „Националној безбедносној стратегији Уједињеног Краљевства“. У овом документу Русија се идентификује као једна од кључних безбедносних претњи, а „фузиона доктрина“, коју документ образлаже, препоручују коришћење различитих компоненти британске моћи – од обавештајног рада, преко дипломатије до економије.

У одговору на питање демократске сенаторске Џин Шејин да ли се слаже са Трамповом оценом како је „лажна и корумпирана руска истрага“ створила „злу крв“ између Русије и САД, Помпео је одговорио: „Историјски конфликт између Сједињених Држава и Совјетског Савеза, сада Русије, узрокован је руским лошим понашањем“ (или злочињењем ако се определимо за архаичнију варијанту превода).

Сенаторка се питала о томе које је мере Трампова администрација предузела против Русије цитирајући раније припремљену Помпеову изјаву да „Русија представља опасност по САД“ и да су „године меке политике према Русији сада окончане“.

Поред других важних Помпеових ставова о спољнополитичким темама далекосежношћу се истиче одговор баш на ово питање – „Нису у питању само санкције, највеће до сада протеривање 60 људи обавила је ова администрација; ова администрација објавила је и преглед нуклеарног стања који указује Русији да ћемо оснажити наше капацитете за одвраћање. У Сирији, има већ неколико недеља, Руси су наишли на себи равне. Неколико стотина Руса је убијено“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.