КАКО САД ШИРЕ ГЛОБАЛНИ НЕРЕД?

Поуздан сигнал да се САД заиста крећу ка миру, односно одрицању од рата и сејања хаоса по свету, биће отказивање послушности америчких политичара ЦИА. За сада таквих сигнала нема, каже Николас Дејвис

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је почетком априла 2018. године на Међународној конференцији о безбедности, коментаришући америчку спољну политику на Блиском истоку, рекао да „САД овде чувају ситуацију ʼконтролисаног хаосаʼ, како би оправдали своје војно присуство“. Такође је коментарисана и вест да је амерички председник Доналд Трамп хтео да повуче америчку војску из Сирије, али га нису подржали у Пентагону и ЦИА, а ни у Министарству спољних послова. После ове конференције на којој је учествовало више од 850 експерата и политичара из око 85 држава, медији су почели да се баве питањем како је могуће да председник нема подршку таквих институција, затим „како САД шире хаос по свету, зашто не може да се ова политика промени и шта нас чека у будућности?“.

Одговор на сва ова питања, а посебно на последње можда је најбоље изрекао Николас Дејвис за портал antiwar.com. „Миротворац Обама је продужио рат за још осам година, али се ЦИА нада да ће хаос проширити на већи део света и после њега.“ Према његовом мишљењу, да би се Трамп обрачунао са овим наслеђем (посебно „достигнућима“ Барака Обаме), потребно му је много више ресурса и подршке него што има. Наиме, ЦИА је створила чврсте везе са Британијом, Француском, арапским монархијама и увећала војни буџет до незамисливог нивоа. Поред тога Обамин „рат са тероризмом“, покривен глобалном пропагандом, створио је и ствара више проблема него што има решења. Трампова жеља „да учини Америку поново великом“ и да „реши иностране проблеме“ се безнадежно разилази са његовим агресивним и силеџијским приступом сваком међународном проблему. Да су САД на овај начин могле да реше било који проблем, већ би све било решено, али није. Ни један једини. Чак ни красноречје и мирољубиве изјаве које емитују амерички медији током сваке предизборне кампање више никога не могу да обману.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.