Путин хитно са Саветом безбедности, чека се одлука

Руски лидер Владимир Путин разговарао је са сталним члановима Савета безбедности земље о руско-британским односима у позадини случаја тровања бившег припадника ГРУ Сергеја Скрипаља у британском Солсберију, рекао је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков.

„У контексту међународних послова одржана је детаљна дискусија о ситуацији која је настала у руско-британским односима у позадини такозваног случаја Скрипаља“, рекао је Песков.

Он је навео да је током седнице изражена крајња забринутост „деструктивним и провокационим ставом британска стране“.

Министарство иностраних послова Русије сматра да је јутрошња седница СБ УН о инциденту у Солсберију показала одсуство заинтересованости Лондона за професионалном истрагом.

На седници Савета безбедности УН о инциденту у Солсберију, делегација Русије је поднела на разматрање члановима СБ одговарајући нацрт саопштења за медије. Према речима сталног представника Русије Василија Небензје ради се о томе да се не користи механизам Члана 9 Конвенције о забрани хемијског оружја приликом истраге инцидента. Велика Британија је блокирала предлог Русије.

„Међутим, британска делегација је својим исправкама које су искривиле суштину документа натерала да се прекине рад на њему и фактички обуставиле његово усвајање. Лондон је овим, у складу са својим провокационим и хистеричним акцијама последњих дана, још једном показала одсуство реалне заинтересованости и за професионалну истрагу инцидента у Солсберију. За нас је то било изненађење“, наводи се у коментару Министарства иностраних послова Русије.

Данас је такође министар одбране Велике Британије поручио Русији да умукне и оде.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ће Русија “дефинитивно” протерати британске дипломате као реципрочну меру у погледу тровања бившег агента Сергеја Скрипаља. Москва ће деловати ускоро”, додао је он.

На прес конференцији, Захарова је осудила “апсолутно луде оптужбе које је премијер Велике Британије упутила против Русије и читавог њеног народа.”

“Лондон нерадо дели било какву чињеничну информацију о случају Скрипаљ. На пример, узорци супстанци пронађених на месту злочина”, рекла је Захарова. Амбасада Русије у Лондону упутила је четири дипломатске ноте Министарству спољних послова Велике Британије, позивајући на “обиман дијалог”, али без конкретних одговора.

“Имамо званичне одговоре који немају смисла”, додала је она о понашању Лондона у случају “Скрипаљ”, те је понашање Лондона назвала клеветничком кампањом и “политичким шоуом”.

У међувремену, британски министар спољних послова Борис Џонсон устврдио је да ће Лондон предати доказе Организацији за забрану хемијског оружја.


“Ми смо у потпуности у складу са процедурама Организације. Ми ћемо предати узорак тако да они могу погледати “Новичок” [нервни агенс] и да направе властиту процену”, рекао је Џонсон. Он је додао да су докази против Русије “огромни”, објашњавајући да “мрачни, саркастични одговори” из Москве некако “указују на њихову кривицу”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *