Pečat nedelje

Novi vetrovi s Bosfora

Interesi Turske na Balkanu nalažu dobre odnose između Srbije i BiH

Srdačan pozdrav sa poljupcem kojim je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dočekao srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Instanbulu trebalo bi da potvrdi ono što se videlo još prilikom nedavne Erdoganove posete Srbiji. Tada su turski komentatori naglasili da su odnosi dve zemlje ušli u novo doba i da su počeli da se transformišu u neku vrstu strateškog partnerstva, poredeći predsednike Vučića i Erdogana sa kraljem Aleksandrom i Ataturkom.

IZETBEGOVIĆEVA ULOGA S obzirom na to da u je poseti Erdoganu u isto vreme bio i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, sastanak je bio trilateralni, što mnogi tumače i kao želju Ankare da približi stavove Beograda i Sarajeva i stabilizuje prilike na Balkanu.
Učešće Izetbegovića na ovom sastanku koji faktički posle izbora u BiH više neće moći da ima visoku političku funkciju, analitičari objašnjavaju činjenicom da je on stari poverenik Turske na Balkanu, iako nema više nikakvo političko uporište među građanima.
Komentarišući posetu za beogradske „Novosti“, bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da očekuje pozitivne pomake posle sastanka, i ističe da je Turska sad nepristrasnija, manje pod uticajem Zapada, s „ambicijom da se vrati na Balkan, ali ne u osmanlijskom smislu“. Kada su u pitanju očekivanja bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Jovanović na plastičan način kaže da „Izetbegović, koji je sva jaja polagao u tursku korpu i očekivao bezrezervnu podršku, ovaj put je neće imati u takvom obimu“. Erdogan će od njega sigurno zahtevati da bude umereniji i okrenut saradnji sa Srbijom. Turska želi da se i ekonomski proširi i tu joj je opet najveći partner naša zemlja. Želi i da Srbiju i Bosnu spoji i auto-putem, kaže još Jovanović.

EKONOMIJA SUSRETA Ako se izuzmu uobičajene fraze o miru i poštovanju teritorijalnog integriteta, težište razgovora bilo je u ekonomskoj sferi. Ističući izuzetni značaj bilateralnih odnosa s Turskom, Vučić je posebno naglasio nivo trgovinske razmene koji je podignut na više od milijardu evra.
Vučić se u Istanbulu sastao i sa biznismenom i vlasnikom „Taj grupe“ Mesudom Toprakom, koji dolazi u Kraljevo sa novom investicijom od 35 miliona evra i 2.500 novih radnih mesta.
Teme trilateralnog sastanka Turska–BiH–Srbija, koji je održan iza zatvorenih vrata, bila je i trasa puta Sarajevo–Beograd. Dok se do sada sporilo oko dve varijante, u Instanbulu je dogovoreno da to bude prsten auto-puta Sarajevo–Beograd, sa trasom od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog, Bijeljine, Beograda, Požege, Višegrada, pa natrag do Sarajeva, za koju je Izetbegović rekao da bi mogla biti jedna od najboljih stvari koja se desila Bosni i Hercegovini jer bi je finansirala Turska.
Važna tema ovog sastanka bila je i konačna granica između BiH i Srbije. Vučić je po dolasku u Istanbul rekao da će se čuti i interesi Srbije, ali i interesi Turske. Podsećanja radi, Turska je u poslednje vreme ekonomski veoma prisutna u Srbiji, pa joj je u sve većem interesu da odnosi između Bošnjaka i Srba budu što bolji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *